En resa i framtiden som försvann

Jag hoppas att de som läser boken också kanske gör ett studiebesök på de platser jag skriver om, säger Bo Jansson om hans nyutgivna bok ”Framtiden som försvann”.

Medeltiden.
Follingegatan ett exempel på att bygga krokigt.

Medeltiden. Follingegatan ett exempel på att bygga krokigt.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2015-02-11 07:00

Många i Mjölby känner nog igen Bo Jansson. Framför allt för hans engagemang för hembygdsföreningen. Färre kanske känner till hans bakgrund som planarkitekt.

– Jag jobbade som plan­arkitekt i Göteborg ­under 1970-talet. Sedan andra världskriget hade man i ­Göteborg, och i de ­flesta ­städer i hela Sverige bara byggt och byggt. Industrier hade expanderat och bostäder behövdes. Jag var med när bromsen slog till, berättar Bo Jansson.

I boken skriver han inled­ningsvis en essä om miljon­programmets uppgång och fall. Framtidstro som fanns med tydliga planer för ­bostadsområden, som ­sedan grusades i och med industrins rationalisering.

– På kontoret där jag jobbade blev 60 man uppsagda. Jag jobbade på plansidan och fick behålla mitt arbete en tid till, säger Bo Jansson.

Vad tycker du om den framtid som försvann i och med att byggandet av miljonprogrammet upphörde?

– Det är både bra och dåligt. Det var väldigt fint tänkt med ett stads delcentrum så som man kan se i Ryd och Skägge­torp i Linköping och i liten skala på Folkungaplan i Mjölby. Det fanns en sund tanke att man skulle kunna gå till skolan, butik och ha tillgång till gemensamhetslokaler.

– I dag bygger man bara kvarter. Det dåliga var att det blev en massproduktion av likahanda bostadshus. Ofta byggde man huset för fort och det dröjde innan själva centrumet till området var klart, säger Bo Jansson.

Boken ”Framtiden som ­försvann” handlar inte ­enbart om det explosions­artade ­bostadsbyggandet utan också om olika företeelser som Bo Jansson stött på under sitt liv som arkitekt.

– Jag har tagit upp­ ­olika områden som jag jobbat med och även annat jag ­intresserat mig för, säger han.

Under sitt arbete med att göra boken har han åkt runt i hela Sverige och fångat olika byggnader och arkitektoniska företeelser med sin kamera. Sedan har han utifrån sina egna fotografier gjort tecknade illustrationer till boken.

– Boken innehåller sammanlagt 15 essäer på olika teman, berättar Bo Jansson.

Bland annat skriver han om rådhuset i Skänninge, som han anser är ett av de finaste husen i Mjölby ­kommun, tillsammans med Stadshuset och en del kyrkor.

– Rådhuset är ritat av en av de ledande arkitekterna ­under 1700-talet, Carl ­Fredrik Adelcrantz. Han ritade även Drottningholmsteatern och Kina slott, berättar Bo Jansson.

Hus byggda vid vatten ­heter en annan av hans essäer i ­boken. Där gör Bo Jansson en jämförelse mellan två hus byggda under samma tids­period. Båda vid vatten: Heidenstams Övralid och Ellen Keys Strand.

I avsnittet som han döpt till Att bygga rakt eller krökt, finns Södra Promenaden i Norrköping som ­exempel på ett rakt bygge. Follingegatan däremot, i medeltidsstaden Skänninge, blir till ett exempel på en gata som är byggd krokig.

Boken finns att köpa på Mjölby bokhandel och via nätet hos bokförlaget Atremi.

Boksläpp.
Boken finns att köpa på nätet och även på Mjölby bokhandel.
Boksläpp. Boken finns att köpa på nätet och även på Mjölby bokhandel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om