Ekonomiskt överskott – men målen nås inte

Kommunens årsredovisning visar på ett plusresultat på 39 miljoner. På tisdagens fullmäktigemöte var det nöjda miner, men även en del kritik.

Mjölby2015-04-30 07:00

Kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (S) menade att kommunen ska vara stolt över det beskedet. Nämnderna har visat bra resultat, i vissa fall väldigt bra. Undantaget är omsorgs- och socialnämnden, men hon menade att man trots allt haft bra koll på utgifterna under året och att prognosen för i år ser bra ut.

– Det går bra för Mjölby. Vi har sålt 29 tomter och blivit 119 invånare fler i kommunen. 700 nya jobb har skapats och 127 nya företag har startats under året, förklarade hon som bevis på hur framgångsrik kommunen är.

Plusresultatet innebär att man kan kompensera för 2013 års underskott och att nämnderna kan få med sig en del medel in i innevarande år. 5,5 miljoner reserveras för den så kallade resultatutjämningsreserven. Den nyligen inrättade sociala investeringsfonden för tidiga insatser för barn och unga får ett tillskott på 1,5 miljoner.

Oppositionen höll med om att kommunens ekonomi ser bra ut just nu.

– Vi behövde det här, för kostnadstrycket kommer att bli stort framöver, sade Monika Gideskog (M).

Folkpartiets Curt Karlsson menade dock att ett bokslut inte bara handlar om pengar. Det rör sig minst lika mycket om resultaten av verksamheten. Och om det ekonomiska resultatet var bra så var det senare desto sämre, menade han.

– Bara två av elva uppsatta verksamhetsmål är uppfyllda. Det gäller sysselsättning och ungdomars arbete. Men kommunen uppfyller inte utbildningsmålen, påpekade han.

Curt Karlsson poängterade att utbildning är grunden för all kommunal utveckling.

– Vi måste höja nivån på utbildningen, sa han och fick medhåll av moderaten Annette Ohlsson som hänvisade till SKL:s jämförelse av resultaten i olika kommuner som Corren skrev om i tisdags.

– Vi ligger dåligt till. Att utbildningsmålen inte klaras är allvarligt. Men man kan också fråga sig om vi mäter rätt saker, menade Annette Ohlsson.

Även kommunens revisorer riktade i sin rapport kritik mot att det finns en bristande måluppfyllelse när det gäller kunskapsresultaten, både i grundskolan och i gymnasieskolan. ”Vi be­tonar vikten av åtgärder för att förbättra måluppfyllelsen”, skriver Yngve Welander med flera i revisionsrapporten.

Revisorerna uppmärksammade också att prognosen för kommunens resultat var betydligt lägre i somras och betonar att det finns ett behov av ett bättre prognosarbete i kommunen.

Folkpartiets Tobias Josefsson avslutade bokslutsdebatten med att belysa det positiva:

– Det är inte lätt att vända ett stort underskott till ett stort överskott, menade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om