Buller kan hota nybygge

Risk för höga bullernivåer, varnar nu miljönämnden angående första bygget i Mjölby bostadsområde Svartå strand.

Bemab-huset är byggt med stenar från Mjölby tegelbruk.

Bemab-huset är byggt med stenar från Mjölby tegelbruk.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2014-08-07 12:27

Snart löper tiden ut för att lämna in synpunkter om detaljplanen för kvarteret Rosen­kammaren där även rivningen av Bemab-huset är en del.

Kvarteret ska bli det första i det nya bostadsområdet mellan Svartån och järnvägen i centrala Mjölby.

Syftet med planförslaget är att bygga två nya bostadshus i upp till åtta våningar.

Hittills har det kommit in fyra olika yttranden varav räddningstjänsten och Trafikverket inte har något nytt att tillägga.

Miljönämnden påpekar att det finns risk för att bullerriktvärdena för järnvägs- och vägtrafik kommer att överskridas. Lösningen, enligt detaljplaneförslaget, är att göra ett avsteg med en tyst sida. En sådan lösning godtar plan- och bygglagen. Men det gör inte miljöbalken, den lag som miljönämnden har att följa om det kommer in klagomål.

Fjärde skrivelsen kommer från sex privatpersoner: Eva Jönsson, Magnus Andersson, Eva-Lotte Andersson, Reidar Larsson, Marianne Wrenne Larsson.

Skrivelsen berör enbart rivningen av Bemab-huset. De vill bevara huset som ett tidstypiskt dokument och hänvisar både till två antikvariska utredningar och skärpningen av plan- och bygglagen. Lagen har gett kommunerna ett ökat ansvar för långsiktigt hållbar förvaltning av kulturhistoriska värden, speciellt om det kan utgöra ett allmänt intresse. Allmänintresset anser de vara uppfyllt genom de 2 000 namnunderskrifter mot rivning Mjölbyborna har lämnat in.

Skriftliga synpunkter på planförslaget kan lämnas in till byggnads- och räddningsnämnden senast den 13 augusti 2014. Den som då inte framfört skriftliga synpunkter kan förlora rätten att senare överklaga beslutet att anta detaljplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om