Allt fler hakar på fibertåget

Vill det sig väl kommer så gott som hela Boxholms kommuns landsbygd att digitaliseras.

BOXHOLM2015-08-15 08:00

– Ja, lyckas det här finns det inte mycket mer att bygga ut i Boxholms kommun. Det är tråkigt för dem som av någon anledning inte väljer att vara med för troligtvis blir det senare helt andra priser, säger Håkan Jutterdal.

Han är Linköpingsbon som under sommarhalvåret bor i Malexander och som finns med i den arbetsgrupp för fiberkabeldragning som började som ett Malexander­initiativ.

Fångarmarna sträckte sig över Malexanders och Åsbos landsbygd (delar av Åsbo har dock redan fiberkabel). Den geografiska ytan har sedan under sommaren utvidgats.

Mitt i högsommaren så samlade ett informationsmöte 16 juli i Staffansbo bygdegård fullt hus. Folk stod i köket och i tamburen och lyssnade.

Det som lockade var att det lokala bredbandsbolaget Vökby öppnat för en ny möjlighet och konkret erbjudande. Detta sedan ideella krafter drivit på och erbjudit sig att hjälpa till.

Långt ut på bonnvischan (dit räknar vi till exempel Arnäsvägen) ska man kunna få ­fiberkabel indragen och färdig att användas för 20 000 kronor (anslutningsavgiften på 5 000 kr är inkluderad). Priset gäller per huskropp.

Arbetsgruppen har delat in kommunens landsbygd i tio områden och även gått in lite i Mjölby kommun på Västra Harg-kanten.

Ekeby/Rinna är ett av områdena och det har det lokala bredbandsbolaget Vökby ­tagit sig an för att avlasta arbetsgruppens ideella krafter. Vökby har i sin tur tagit hjälp av Rinna bylag som sedan tidigare varit engagerad i frågan. Ett informationsmöte för Rinna/Ekebyområdet ska hållas 6 september.

Det mötet blir säkert också välbesökt för 367 hushåll berörs i detta stora område.

– Exkluderat Ekeby/Rinna finns det i dagsläget 392 fastigheter som det är möjligt att fiberkabelanslutna. Ägare till 245 av dessa fastigheter har sagt sig vara intresserade, vilket motsvarar 63 procent, uppger Håkan Jutterdal.

Han tillägger att siffrorna ändras hela tiden.

– Jag tror att det kommer att öka till 65–70 procent. Vökby är beredd att gå in med en ansökan till länsstyrelsen att få bidrag från landsbygdsprogramet om en intressegrad på 60 procent kan mobiliseras.

Ett 20-tal personer har hjälpts åt med dela ut papper i postlådorna och personliga besök har gjorts i några fall, när det bedömts att informationen annars inte skulle gå fram.

Hela projektet står och faller med att det beviljas bidrag från länsstyrelsen från de pengar som myndigheten har att fördela från Jordbruksverkets landsbygdsprogram.

– Förhoppningen är att ansökan ska bli klar under september månad, uppger Frank Gunnarsson, VD för Vökby.

Han tror att det, inte minst med tanke på den stora mängden hushåll som berörs, finns goda chanser att ansökan beviljas.

Behöver kommunen skjuta till pengar?

– Nej, den privata insatsen tar vi. Det enda kommunen behöver göra är att bejaka ansökan, säger Frank Gunnarson.

Han vet att kommunen gör det, kommunen välkomnar förstås denna satsning som gör det attraktivare att bo utanför kommuens tätorter.

– Regeringen har satt som mål att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband år 2020. Kan vi genomföra det som påbörjats så tror jag att Boxholms kommun ligger bra till för att uppfylla det, konstaterar Håkan Jutterdal..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om