En polis sköts ihjäl med automatvapen och två skottskadades allvarligt på paradgatan Champs Élysées i Paris på torsdagskvällen. Därefter dödades skytten av polisen, enligt det franska inrikesdepartementet.

Enligt vittnesuppgifter ska mannen ha klivit ut ur en bil och öppnat eld mot en polis. Han ska sedan ha sprungit vidare längs med en trottoar medan han sköt mot andra poliser, skriver Le Monde.

Ett automatvapen användes mot polisen, ett krigsvapen, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet, enligt Reuters.

De skadade polismännens liv är inte längre i fara, enligt Brandet.

Händelsen utreds som ett terrorbrott, uppger den franska åklagarmyndigheten.

Angriparen identifierad

Terrorrörelsen IS tar genom sitt propagandaorgan Amaq på sig dådet och identifierar angriparen som "en av deras soldater".

Gärningsmannen är enligt källor till AFP en 39-årig fransman. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser. Men han släpptes i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser, enligt AFP.

Skytten har identifierats, enligt åklagaren Francois Molins, men hans namn kommer inte att offentliggöras förrän utredarna fastställt om han hade medhjälpare.

Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med räder pågår, säger han.
Utredarna vill vara säkra på om han hade medhjälpare eller inte.

En talesperson för inrikesdepartementet hyllar polisens snabba ingripande på platsen, när de lyckades döda den beväpnade mannen och förhindra ytterligare blodsutgjutelse på den välbesökta paradgatan i centrala Paris.

En utländsk kvinnlig turist ska ha skadats lindrigt av "splitter" efter skjutningen, enligt åklagaren.

Kallar till krismöte

I Frankrike råder den högsta terrorhotnivån.

President Francois Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallat till ett krismöte i dag. Han sade i ett tv-sänt tal efter attacken att han är "övertygad" om att den är terrorrelaterad.

Två av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen och Francois Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två enhandsvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.