Linköpingsläraren får ärofyllt pris

Dag Karlsson, lärare på Katedralskolan i Linköping, får ta emot ett ärofyllt pris för berömvärd lärargärning från Kungliga vitterhetsakademien.

Katedralskolan i Linköping.

Katedralskolan i Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2018-03-17 08:00

– Härom dagen berättade jag för mina elever att jag inte kan vara på lektion den 20 mars. Då är jag i Riddarhuset i Stockholm och tar emot priset. De blev väldigt imponerade. Nästan mer än jag själv, säger Dag Karlsson.

Den enskilda prissumman från Kungliga vitterhetsakademien – som har anor sedan 1700-talet – är 50 000 kronor. Dessutom får Katedralskolans bibliotek ta emot 20 000 kronor. Priset delas normalt ut av akademiens beskyddare, kung Carl XVI Gustaf.

Dag Karlsson undervisar i företagsekonomi, entreprenörskap och företagande på Katedralskolan. Dag Karlsson har också varit en drivande kraft för internationella samarbeten och utbyten i Europa och i Sydafrika, där både lärare och elever har deltagit. Han har engagerat sig djupt i Ung företagsamhet, ett koncept där gymnasieelever driver egna företag i syfte att lära sig mer om entreprenörskap. Och han har utvecklat Katedralskolans samarbete med näringslivet.

Hur gör man för att lyckas så här?

– Man måste gilla elever. Och man måste se dem, ta vara på deras möjligheter. Och man måste nog ha ett stort nätverk, vi tar in företag på skolan som får berätta. På somrarna söker jag upp olika konferenser, inte så mycket för att fortbilda mig utan mest för att skapa viktiga kontakter.

Han noterar också att engagemanget påverkar hans privatliv:

– Det har sitt pris. Jag har varit tillgänglig nästan hela tiden på mejl och på mobil. Men jag tror att eleverna själva märker att jag tycker att det här är otroligt roligt!

Vad är det roligaste du har gjort i det här sammanhanget?

– För två år sedan vann vi tre guld och tre silver i Ung företagsamhets-SM. Det är svårt att bara komma till SM! Det var speciellt. Nu ska vi snart till en liknande europeisk tävling med en grupp UF:are, till Riga.

Han har själv gått på Katedralskolan en gång i tiden. Och så har han undervisat i företagsekonomi på universitetet och arbetat som ekonom. Men han gick tillbaka till att undervisa, på sitt gamla gymnasium.

– Det är en skola med gott rykte som drar till sig bra elever och bra lärare, säger han.

Nästa vecka tar han emot priset, direkt från hovets tjänstemän. Och sedan blir det middag på Grand hotel i Stockholm och så får han tillsammans med flera andra pristagare delta i akademiens årsmöte.

Hur blir det med klädseln?

– Man ska bära högtidsklädsel, det vill säga folkdräkt, uniform eller frack. Jag har köpt mig en ny frack. Jag visste inget om det här priset förut. Nu har jag förstått att det är något väldigt ovanligt!

Dag Karlsson, lärare på Katedralskolan i Linköping.
Dag Karlsson, lärare på Katedralskolan i Linköping.
Kungl. vitterhetsakademien

När akademien instiftades av drottning Lovisa Ulrika den 20 mars 1753 fick den namnet Kongl. SwenskaWitterhetsAcademien. När Gustav III ombildade akademien 1786 fick den namnet Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien. I dagligt tal används oftast benämningen Kungl. Vitterhetsakademien.

Akademien ska främja forskning och annan verksamhet inom humanistiska, religionsvetenskapliga, rättsvetenskapliga och samhällsvetenskapliga discipliner samt kulturmiljövård.

Den delar också ut medaljer och priser för förtjänstfulla gärningar inom olika områden, där priset för berömvärd lärargärning inom skolväsendet är ett exempel.

www.vitterhetsakad.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!