Linköpingsföretag straffas av börsen

Nasdaq-börsens disciplinnämnd har beslutat om ett vite på drygt 341 000 kronor mot Linköpingsföretaget Cybaero. Det motsvarar tre årsavgifter. Orsaken är vilseledande och missvisande information som kan ha påverkat aktiehandeln.

NT 3 juli 2014

NT 3 juli 2014

Foto: Faksimil

Linköping2017-07-19 11:25

Det är information om några av Cybaeros avgörande och mest uppmärksammade affärer som Nasdaq Stockholms egen övervakningsavdelning har skickat för granskning till börsens fristående disciplinnämnd. Nämnden kritiserar flera av Linköpingsbolagets informationstillfällen, några av dem flera år gamla. Handel med aktier bygger på att företaget förser marknaden med korrekt information om förändringar i företaget, enligt olika lagar och börsens eget regelverk. Både goda och dåliga förändringar. Pressmeddelandena med börsinformation från företagen kan få stor påverkan på aktiehandeln. Cybaero har utvecklat små, obemannade helikoptrar som bland annat kan användas för övervakning av stora geografiska ytor. De kan också användas militärt vilket gör att det krävs exporttillstånd hos Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Ett pressmeddelande från Cybaero den 17 januari 2014 beskrev en order från den kinesiska tullen som bolagets dittills största. Men enligt börsen saknades information om att den var förenad med diverse villkor, som fabrikstester samt att kunden hade stora möjligheter att justera specifikationerna för produkterna. Disciplinnämnden anser därför att informationen var missvisande och vilseledande. Den 2 juni 2014 angav Cybaero i ett nytt pressmeddelande att företaget hade fått en garantiorder till ett värde av mellan 700 och 800 miljoner kronor från ett bolag i den kinesiska koncernen Avic. Ordern var kopplad till ett ramavtal där Avic förbundit sig att köpa minst 20 system under de första tre åren och därefter minst 50 system de följande fem åren. Enligt pressmeddelandet var garantiordern villkorad med att ISP gav tillstånd. Disciplinämnden noterar att informationen om ordern hade "en väsentligt positiv effekt" på priset på Cybaeros aktie.

Cybaero har yttrat sig i ärendet och menar informationen svårligen kunnat anges vid avtalstidpunkten annat än i allmänna ordalag. Cybaero anser att man vid upprepade tillfällen informerat marknaden om vilka risker som är förknippade med den verksamhet som bolaget bedriver. Angående garantiordern uppger Cybaero att Avics initiala tanke var att köpa in systemen och sedan sälja dem vidare. Men ISP kräver att slutkund och slutanvändare redovisas och detta kunde inte köparen göra. Dessutom kunde inte exporttillstånd ges i mer än två år i taget. Garantiavtalet med Avic är numera uppsagt, vilket meddelades i maj 2017.

Ett annat tillfälle ligger betydligt närmare i tiden, med ett pressmeddelande från den 20 januari 2017. Det handlar om att ISP avslog ansökan om exporttillstånd för ett demonstrationssystem riktat till Administration of fishery i Kina. I pressmeddelandet var mottagaren Avic, men det framgick inte om systemet var en del av garantiordern från Avic. ISP:s avslag hade negativ påverkan på aktiehandeln. Disciplinnämnden kritiserar det faktum att Cybaero väntade i två veckor med att informera marknaden om avslaget.

Cybaero förklarar att ISP:s beslut är allmän handling, även om stora delar av innehållet ofta maskeras av sekretesskäl. Företaget förvånades över beslutet eftersom man redan hade ett exporttillstånd. Cybaero ansåg därmed att ISP-beslutet inte skulle påverka bolagets planer. Men inspektionen fick ett stort antal frågor från marknaden om beslutets påverkan, och kontaktade därför Cybaero. Därefter skickades informationen ut.

Disciplinnämnden ifrågasätter även Cybaeros totala förmåga att informera marknaden, och anser att den inte lever upp till börsens regelverk. Informationen kring flera av företagets ordrar har varit väsentlig för bedömningen av företagets aktie. Enligt nämnden har de också givits karaktären av genombrottsaffärer.

Cybaero medger att det har förelegat stora brister. Företaget förklarar sig med att man har haft en snabb tillväxt och att kommunikationen har blivit lidande. Sedan 2014 har man har vidtagit flera åtgärder, och flera personer i ledningen har bytts ut. Man har också stärkt förmågan kring marknadsinformation och anställt en ansvarig för "investor relations", samt förbättrat rutinerna kring relationen med Inspektionen för strategiska produkter.

Cybaeros ledning uppger för tidningen att man följer nämndens beslut, och att man har vidtagit organisatoriska förändringar. I övrigt hänvisar bolaget till sina yttranden i beslutet. Cybaero har 50 anställda. Vi har nyligen rapporterat om att företaget haft ekonomiska bekymmer, och att Bracknor – en specialiserad investeringsfond baserad i Dubai – är beredd att gå in med ett större lån till företaget.

013-28 02 57

ulrik.svedin@ostgotamedia.se

Corren rapporterade om jätteordern till Cybaero den 3 juli 2014.
Corren rapporterade om jätteordern till Cybaero den 3 juli 2014.
Nasdaq Stockholms disciplinnämnd

... har till uppgift att pröva ärenden om börsmedlemmars och de noterade bolagens överträdelser av de regler som gäller vid börsen. Om börsen misstänker att en medlem eller ett bolag handlat i strid med regelverket anmäls detta till disciplinnämnden. Börsen utreder och driver ärendet och disciplinnämnden bedömer fallet och fattar beslut om eventuella sanktioner. Sanktioner för ett noterat bolag kan vara varning, vite eller avnotering. Vitesbeloppet kan uppgå till mellan en och 15 årsavgifter. Medlemmen kan drabbas av varning, vite eller avslutat medlemskap. De viten som nämnden dömer ut går inte till börsens verksamhet utan till en stiftelse som arbetar med forskning på värdepappersmarknaden. Disciplinnämndens ordförande och vice ordförande ska vara jurister med domarerfarenhet. Av övriga ledamöter ska minst två vara väl insatta i förhållandena på värdepappersmarknaden. Nuvarande ledamöter: Före detta justitierådet Marianne Lundius (ordf), justitierådet Ann-Christine Lindeblad (v ordf), direktören Erik Einerth, direktören Stefan Erneholm, direktören Anders Oscarsson, advokaten Wilhelm Lüning, direktören Jack Junel, civilekonomen Ragnar Boman, civilekonomen Carl Johan Högbom, advokaten Patrik Marcelius och auktoriserade revisorn Magnus Svensson Henryson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!