Björn Johansson är ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost. Han är upprörd. I samband med att budgeten för Linköpings kommun presenterades i onsdags, framgick att kommunen i egenskap av ägare av Stångåstaden ämnar plocka ut en rejäl del av bostadsbolagets vinst för att finansiera olika satsningar. Stångåstaden ger en vinst varje år på mellan 150 och 200 miljoner kronor.
– Det finns flera kommuner som tar ut pengar ur bostadsbolagen. Men vi får inte göra vad som helst med pengarna, de ska gå till bostadspolitiska åtgärder. Och det kommer inte att påverka hyran, sa Kristina Edlund när budgeten presenterades för Corren.
Flera arga samtal
Det är ett uttalande som Hyresgästföreningen inte alls kan förstå. Självklart påverkas bolagets ekonomi och därmed hyrorna om ägaren tar ut 55 miljoner kronor ur bolaget, skriver föreningen i ett pressmeddelande. Att hänvisa till att andra kommuner också tar ut stora belopp från sina bostadsbolag (bland annat Norrköping) är att ducka för ansvaret menar man.
Björn Johansson har trots att han inte är förtroendevald i den lokala utan i den regionala föreningen, tagit emot flera samtal från arga hyresgäster.
– De har undrat varför de ska betala investeringar som alla skattebetalare borde vara med att finansiera, säger han.
Han är inte alls lika säker som Kristina Eklund på att uttaget är förenligt med lagen som reglerar vad vinsten i allmännyttiga bostadsbolag får användas till.
– De ska användas till renovering och nybyggnation, inte till exempelvis en familjecentral, anser han.
Lugnande besked
Hyresgästföreningen har räknat ut att de 55 miljonerna motsvarar en skattehöjning på 0,1 procent – om den hade tagits ur alla kommuninvårnarnas fickor. Om Stångåstadens hyresgäster ensamma ska betala, får de stå för motsvarande en skattehöjning på 0,4 procent. Hyresgästföreningen kallar det för särbeskattining.
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist ger dock lugnande besked, i alla fall vad gäller att vinstutdelningen skulle medföra hyreshöjningar.
– Hyran sätts utifrån bruksvärdesprincipen och har inget med detta att göra, säger han.
Han försäkrar också att det inte påverkar Stångåstadens förmåga att bygga nytt.
– I perspektivet av att de projekt som vi har fram till 2020 är beräknade till åtta miljarder, är 55 miljoner inte så mycket.