"Vi har fler kunder än vanligt"

Blockaden mot Ingeborgs bageri väcker starka reaktioner, både för och emot. "Vi har fler kunder än vanligt. Många vill visa oss sitt stöd", säger ägarna Ahmed och Sema Mehdi.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2015-03-24 14:45

Blockaden mot bageriet är inne på sin andra dag och när Corren kollar läget står fyra blockadvakter från Livsmedelsarbetareförbundet utanför lokalen.

– Vi får jättepositiva kommentarer. Många kommer förbi och pratar med oss, gör tummen upp och säger att vi ska stå på oss, säger Ken Clignéz, som är ombudsman i Linköping.

Konflikten handlar om att bageriet inte tecknat kollektivavtal. Clignéz menar att gemene man uppskattar kollektivavtalen, oavsett vad man anser om facket i övrigt.

– Folk förstår vikten av att det finns ett golv i systemet. Det är lätt att inse vilken samhällsutveckling vi kunde få annars, med låglönegrupper som tvingas ha flera jobb för att klara sig.

Bageriägarna, syskonen Ahmed och Sema Mehdi, kommer ut på trappan. Sema håller ett litet tal till blockadvakterna.

– Tack för reklamen, vi har fått många nya kunder tack vare er. Ni får stå här så länge ni vill, vi bryr oss inte.

Sema Mehdi har bagarkläderna på sig. Nu när företagets anställda inte får arbeta får Sema jobba extra hårt både i butiken och i bageriet. Ahmed har just anlänt, i taxiuniform.

– Jag kör taxi 5–6 timmar varje morgon för att få ekonomin att gå ihop. Och så har jag en reklambyrå, jag är egentligen grafisk designer, berättar han.

Ahmed och Sema berättar om vilket jobb det har varit med att starta bageri. Hur de gjorde i ordning lokalerna i flera månader innan de kunde öppna. Hur de har satsat för att Ingeborgs ska bli som det var förr, med allt bakat på plats, utan bake-off. Hur många utgifter det var innan pengarna började komma in.

– Vi är inte uppe på noll än. Det är därför vi inte har råd att skriva på kollektivavtal, inte än i alla fall. Det är inte så att vi inte vill, vi kan helt enkelt inte, säger Sema.

Syskonen kommer från Irak och har varit i Sverige i 14 år.

– Folk klagar på att invandrare inte jobbar. Man borde stötta dem som vill starta företag och skapa jobb, inte förstöra för dem, säger Sema.

Ahmed Mehdi kallar fackets agerande för "maffiastyle".

– När man kommer från en diktatur till Sverige och möts av sådana metoder ... De säger till mig att "så här måste du göra". Då vill jag inte vara med. Jag tänker att det här är mitt ställe och då vill jag bestämma.

Sema Mehdi betonar flera gånger att det inte är olagligt att vara utan kollektivavtal.

– Ändå har facket rätt att stå där och skrämma folk med sina västar. Jag tycker att det är konstigt.

Några stamgäster, som brukar komma varje dag, har uteblivit, noterar Sema.

– Men vi har sett många nya ansikten. Affärerna har gått som vanligt, ja faktiskt ännu bättre. Det är många som vill visa att de stödjer oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om