Vattenpest förstör badplatsen i Berg

Överallt badas det, denna varma sommar. Men inte i Berg. Här väller vattenpesten in och förstör den populära badplatsen.

På en bit av stranden, och en bra bit ut i vattnet, ligger ett tjockt täcke av ruttnande vattenväxter.

På en bit av stranden, och en bra bit ut i vattnet, ligger ett tjockt täcke av ruttnande vattenväxter.

Foto: Åke Alvin

Berg2018-06-12 05:00

Noah, 4, och Emelie, 6, hoppar och leker på bryggorna, som ligger på torra land. Helst skulle de förstås bada, men det är inte att tänka på. På stranden vid badplatsen i Berg, och en bra bit ut, ligger en tjock, geggig massa av växter.

– Vi flyttade till Berg 2010 och närheten till vattnet var en av orsakerna. Men badplatsen har blivit sämre och sämre på grund av växterna – förra året gick det knappt att bada alls, säger mamma Elin Svärd.

I fjol hade kommunen en entreprenör som gjorde sitt bästa för att få bort växterna. I år ville de inte åta sig den näst intill hopplösa uppgiften.

– Det ligger en halv meter tjock sörja i hela viken. I år testade vi med en sugbil, men det var som att suga i universum. Det kom bara mer och mer, säger Annika Nyborg på Leanlink, som sköter badplatserna på uppdrag av kultur- och fritidsförvaltningen.

Annika Nyborg berättar att Leanlinks personal denna vecka ska dit med en grävare för att få bort allt som ligger på stranden. Ny sand ska läggas ut och bryggorna ska i.

– Det kommer att se finare ut, men det löser egentligen inte problemet. Jag skulle själv inte vilja bada i den där sörjan, konstaterar hon.

Jan Skogberg på kultur- och fritidsförvaltningen har diskuterat problemet med länsstyrelsen och med Linköpings miljökontor, men någon långsiktig lösning ser han inte.

– Vi har inte hittat någon entreprenör som vill åta sig det här. Vi har funderat på att lägga ut ett nät som stoppar växterna längre ut, men vi har ju kanalen att ta hänsyn till också. Det här är synd, för det är ju ett jättefint bad när det fungerar.

Huvudorsaken till problemen är en vattenväxt som kallas vattenpest.

– Det är en främmande, invasiv art som förökar sig väldigt snabbt. Den är helt ofarlig för människor, men den är ju inte trevlig när den driver in så här och ligger och ruttnar. Det kan bli problem med syrebrist också, och den kan tvinga undan våra inhemska arter, säger Helene Ek Henning, vattenekolog på länsstyrelsen.

Vattenpesten trivs extra bra i den övergödda Roxen, men växten finns även i andra sjöar som Ljungsjön och Boren. Ett enda litet skott räcker för att den ska sprida sig. I Roxen är problemen som störst just i viken vid Berg, där den driver in i stora mängder.

– Det enda man kan göra är att fysiskt försöka ta upp den. Vi har diskuterat om man skulle kunna skörda vattenpesten och göra biogas av den. Men det är svårt och i dagsläget finns det ingen plan, tyvärr, säger Helene Ek Henning.

Vattenpest

Vattenpest (Elodea canadensis) härstammar från Nordamerika och blev förd till Europa på 1840-talet.

Den bildar stora, täta mattor, med långa, tunna trådrötter ner till botten. Blomman är den enda del av växten som befinner sig över vattenytan.

Vattenpest är en mycket vanlig akvarieväxt.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!