Vart är hon på väg?

Anna Ekström, styrelseordförande på Linköpings universitet, ska tävla i På spåret.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Linköping2015-10-04 15:30

Den 20 november har På spåret säsongspremiär. En av de nya tävlande är Anna Ekström som är generaldirektör på Skolverket och dessutom sitter i ledningen för Linköpings universitet. Hon ska tävla tillsammans med kristdemokraternas före detta partiledare Göran Hägglund.

Hur kommer det sig att du ska vara med?

– Jag blev tillfrågad, och alla mina instinkter sade mig att jag skulle tacka nej. Bara tanken på att alla Sveriges lärare kommer att sitta och granska mina felaktiga svar är ju rätt stressande. Men jag är en trogen tittare och tycker att det är ett roligt program, så jag sade ja.

Du ska tävla med Göran Hägglund. Var det du som valde honom?

– Nej, tvärtom, det var han som sade att han ville tävla med mig, och det tackade jag ja till. Men om jag hade fått välja själv så hade jag velat tävla med Karin Fälth-Magnusson som är prorektor på LiU. Hon är en riktig På spåret-fantast och har sett alla avsnitt.

Har du den associativa förmågan som krävs för att lista ut svaren i "vart är vi på väg"?

– Nja, det återstår att se. Ibland klarar jag ingenting hemma i soffan, jag sitter med halvöppen mun och fattar inte vad de menar.

Vilket är din bästa gren, "vem där?", "vart är vi på väg?" eller musikfrågorna?

– Jag vet faktiskt inte. När det gäller "vart är vi på väg" så är jag en sådan där som får antingen 10 eller 2 poäng. Jag tror att jag kommer att vara bäst på faktafrågorna kring resmålen.

När börjar ni spela in?

– Det får jag inte avslöja. Jag har skrivit på ett papper och lovat att hålla alla detaljer hemliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!