Länsstyrelsens kvalitetssäkrare har särskild utbildning i att tolka spår och spårtecken från rovdjur. Till dem kan man rapportera om man hittat spår av rovdjur någonstans i länet. De far då för det mesta ut till platsen för att se om de säkert kan säga vad det är för ett djur som varit framme.
När Corren ringer upp Johan Falck på måndagsmorgonen har han ännu inte hört något om bilderna som Therese Windisch la ut på facebook igår mitt på dagen. Hon var ute och red då Johan Axelsson tog bilderna utanför deras gemensamma hus. Bilderna fick en snabb spridning på FB och kommentarerna många. Som ofta när det gäller varg, både för och emot.
Medan vi pratar tittar han på bilderna och konstaterar att det finns både det som talar för att det är en varg och det som talar emot. Ju fler av bilderna han ser, ju osäkrare blir han. Han slutsats är att han inte kan bekräfta att det är en varg, det kan lika gärna vara en hund.
– För att vara säker skulle jag behöva spåra djuret långt för att läsa av dess beteende och även se tassavtrycken, storlek och form, säger han.
Någon spårning blir det inte idag. Det är inget spårväder, för spårning krävs snö.
Det som talar emot att det är en varg är främst det högburna huvudet.
– Vargar brukar hålla huvudet mer i nivå med kroppen, även om de tittar uppmärksamt på något, säger han.
Men det finns detaljer som talar för också, att den har en svart svansspets och inte har en tydlig midja till exempel.
Kanske får vi aldrig veta om det Johan Axelsson fångat på bild verkligen är en varg. Det skulle i så fall vara om det går att säkra DNA. För en tid sedan hittades en hög av spillning i närheten av Klockrike. Då visade en DNA analys att det helt säkert var en varg som passerat.
– Det var en klockren träff, säger Johan Falck.