Vården uppmanar till TBE-vaccin

Är du östgöte och vistas mycket i naturen? Då ska du vaccinera dig mot TBE. Det uppmanar nu Region Östergötland med stort eftertryck.

Fästing som kryper på människa.

Fästing som kryper på människa.

Foto: Mostphotos / arkiv

Östergötland2017-03-21 11:08

Anledningen till att Regionen nu går ut med en bred uppmaning till vaccination är att den fästingburna hjärnhinneinflammationen, TBE, är mer spridd i länet än man tidigare trott.

– Virussjukdomen har haft en gradvis ökning de senaste sju–åtta åren. Därför tar vi i år aktiv ställning för vaccination, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland till Corren.

TBE överförs mellan djur och människor via fästingar. Östergötland hamnar på sjätte plats i landet över de mest drabbade områdena. Stockholms län toppar listan. Länen som kommer före Östergötland är Uppsala, Västra Götaland, Sörmland och Västmanland.

TBE är en förhållandevis ovanlig sjukdom, men drabbas man finns ingen bot, utan kroppen måste själv läka infektionen. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter ungefär en vecka.

– Cirka en tredjedel av de smittade blir allvarligt sjuka, säger Magnus Roberg. Initialt kan förlamningar förekomma, men de brukar vara övergående. Patienten kan få svåra hjärnskador som visar sig i form av minnesförlust, oförmåga att delta i vanlig social samvaro och koncentrationssvårigheter. Man får svårt att ta emot sinnesintryck och får ett slags överkänslighet mot sådana.

Det finns, berättar Magnus Roberg, exempel på människor som haft intellektuella yrken, men av smittan blivit permanent helt utslagna och oförmögna att jobba vidare.

Varje år blir omkring 200 personer i Sverige sjuka i TBE.

– Förr var det mest i skärgården som smittan fanns, men på senare tid har vi sett en ökning av TBE-fall i de västra delarna av Östergötland, kring Omberg och Motala. Och vi har även konstaterade fall där personer blivit smittade i Linköpings kommun, säger Magnus Roberg.

Vaccinet är effektivt och betalas av patienten själv. Initialt kostar det 1 000 kronor. För barn och vuxna under 60 år består grundvaccineringen av tre doser. Efter dos tre är man skyddad i tre år. För att behålla skyddet behöver man sedan ta en fjärde dos efter tre år. Därefter rekommenderas påfyllnadsdos vart femte år. Är man 60 år eller äldre följer man ett särskilt vaccinationsschema. TBE-vaccin till barn kan ges från cirka ett års ålder.

Man kan bli smittad av TBE redan i april och så sent som i november, men de flesta blir smittade under sommaren. För att få ett så bra skydd som möjligt till sommaren bör man ta de två första doserna före april.

Vilka anser du bör vaccinera sig?

– Alla som gillar att vistas mycket i skog och mark. Skogsvårdare, lantbrukare, ornitologer, jägare och människor som är aktiva bär- och svampplockare, säger Magnus Roberg.

Flera av vårdcentralerna i Östergötland vaccinerar mot TBE. Man kan också vända sig till vaccinationsmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping. Det finns även privata vaccinationsmottagningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!