”Våra hjärtan gråter varje dag”

Den grekiska krisen har pågått länge och på söndag kan en förändring komma. Christos Pagonis valde själv att lämna Grekland för Sverige och känner sig maktlös över situationen i hemlandet.

Hoppfulla. Sofia och Panos Dimakis hoppas att Greklands framtid blir ljus. De tror dock att det behövs en förändring för det.

Hoppfulla. Sofia och Panos Dimakis hoppas att Greklands framtid blir ljus. De tror dock att det behövs en förändring för det.

Foto: Pia Molin

Linköping2015-07-02 09:30

På söndag skrivs europeisk historia då Grekland folkomröstar om huruvida de ska godta långivarnas avtal eller ej. Den ekonomiska situationen har länge varit skakig i landet och många greker har drabbats på ett eller annat sätt. Christos Pagonis bor i Linköping, men har sin släkt på den grekiska ön Korfu.

– Mina initiala reaktioner är att jag blir ledsen av att läsa om de dystra nyheterna och sen känner jag en del sorg. Jag har familj och vänner som har drabbats av den ekonomiska situationen.

Han valde att flytta från Grekland då situationen för hans yrkeskår, läkare, inte var hållbar på grund av ekonomin i landet.

– Jag själv var ett tidigt offer av det och valde att flytta för 10 år sedan.

Christos Pagonis är engagerad i vad som händer, men känner samtidigt att han inte kan fördjupa sig helt i det.

– Mycket handlar om familjen och jobbet så jag har svårt att fördjupa mig i det som inte är vardag just nu. Men det jag läser, hör och får veta från vänner som bor där är att de är skeptiska och missnöjda.

Hur känns det att vara i Sverige nu och ta del av allt som händer på håll?

– Delvis frustrerat. Jag känner att jag är skyldig min familj och vänner att hjälpa dem så gott jag kan med min röst eller med pengar, kanske är den starkaste känslan att jag behövs där. Samtidigt känner jag att jag inte kan påverka situationen. Jag känner mig ganska maktlös, säger Christos Pagonis.

Åsikterna om vad som sker i Grekland och hur situationen ser ut på plats går i sär. Det tidningarna rapporterar tycks inte stämma överens med hela landet, samtidigt menar Christos Pagonis att det finns en gemensam känsla.

– Det finns såklart en stor oro, folk vill inte hamna i nöd. Det finns en rädsla och kanske finns det ett kollektivt minne av kriget, det vill man undvika.

Panos Dimakis kom till Sverige på 70-talet och har spenderat större delen av sitt liv i Sverige. Han beskriver det som att han inte har ett, utan två länder där han hör hemma och att den situation som Grekland är i påverkar honom även på håll.

– Vi tycker att det är synd, det som händer. Våra hjärtan gråter varje dag.

I Linköping har Panos Dimakis en restaurang tillsammans med sin fru Sofia Dimakis. Hon instämmer i Panos känslor.

– Jag tycker inte om det som det är nu och jag hoppas att det ändras, för folkets skull.

Panos Dimakis menar att den vänsterregering som sitter nu försöker göra rätt och att de som istället borde beskyllas för situationen är landets tidigare ledare som han menar har kört landet i botten.

– De här stora hajarna har lagt pengarna i egen ficka och skickat dem utomlands. Hur länge ska vi behöva lida för det de krånglat till?

Både Panos och Sofia Dimakis hoppas att det snart ska hittas en lösning för krisen som kan få Grekland på fötter igen.

– Min uppfattning är att Europa inte kan skicka ut Grekland. Jag känner att Grekland är en slags nyckel och att det måste finnas någon slags lösning, men den måste få Grekland att kunna andas, säger Panos Dimakis.

Grekkrisen

Under onsdagen löpte stödprogrammet till Grekland ut. Grekland har inte kunnat betala tillbaka cirka 14 miljarder kronor till Internationella valutafonden (IMF) i tid.

Grekland kan komma att försättas i statsbankrutt.

Cirka 70 miljarder kronor hade EU och IMF lovat att stötta Grekland med, men de ville då att landet ska genomföra vissa reformer som bland annat innebär stora nedskärningar i den offentliga sektorn.

Greklands skuld uppgår för närvarande till 315 miljarder euro, motsvarande cirka 3 000 miljarder kronor – annorlunda räknat är det cirka 265 000 kronor per grek.

Den 5 juli ska grekerna rösta på om de vill gå med på de internationella lånegivarnas avtal eller inte, trots att stödprogrammet inte förlängs.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!