"Vallastaden slår svenskt rekord"

Martin Nordahl är Linköpingssonen som blev arkitekt i Göteborg och en av hjärnorna bakom Vallastaden. Han är nöjd med vad han ser: "Det här är svenskt rekord i mångfald".

Tillbaka. "Det är extra kul att få göra det här i just Linköping, min gamla hemstad", säger Martin Nordahl.

Tillbaka. "Det är extra kul att få göra det här i just Linköping, min gamla hemstad", säger Martin Nordahl.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-09-01 21:05

Bomässor brukar identifiera ett samhällsproblem och sedan försöka peka på lösningar. På Stockholmsutställningen 1930 handlade det till exempel om trångboddheten, i Göteborg 1945 hur man ska bygga när båda i familjen arbetar.

Vallastaden 2017 är inget undantag.

– Människor från olika delar av samhället möts inte, det är ett stort problem. Villor och hyreshus är ofta väldigt effektivt åtskilda, till exempel av en stor väg, säger Martin.

Martins egen barndom är ett exempel. Han växte upp i villakvarteren i Ånestad.

– På andra sidan Vistvägen fanns hyreshusen i Berga. På den tiden gick man dessutom i olika skolor så vi träffades egentligen aldrig, säger han.

Tillsammans med kollegorna på Okidoki utarbetade Martin det vinnande förslaget när Vallastaden skulle planeras. "Tegar" hette det och byggde bland annat på små tomter, många byggherrar och en blandning av olika typer av bostäder.

– Bostadstyper och upplåtelseformer blandas i varje kvarter. Och husen är byggda av 40 olika byggherrar, allt från Peab och Skanska till små familjeföretag och privatpersoner. Det är svenskt rekord i mångfald, säger han.

När Martin Nordahl nu går runt i Vallastaden tycker han att Okidokis vinnande förslag har förvaltats väl.

– Kommunen har varit bra på att hålla fast vid idén och de har vågat testa nytt. Vi fick, tillsammans med tjänstemännen på miljö- och samhällsbyggnadskontoret, väldigt tydliga mandat att förverkliga våra tankar.

Innan byggandet kom i gång var många skeptiska eller direkt negativa till Vallastadsprojektet. Stora byggföretag tyckte att tomterna var alltför små.

– Många sade att det var omöjligt, att det inte går att bygga så här blandat. Det var inte helt enkelt att förklara vår vision när vi stod på en tom åker; det är lättare nu när husen är på plats. Vi har visat svenska kommuner att har man sju hektar och ett dike, då går det här att göra.

Martin hoppas att Vallastaden förändrar den svenska bostadsdebatten.

– I dag handlar den ju bara om att bygga många bostäder. Visst, vi behöver nya bostäder, men vi måste ju också skapa stadsmiljöer som håller hög kvalitet. Vi ska leva med de här områdena under lång tid.

Vad tycker du att man bör se som mässbesökare?

– Det är svårt att lyfta fram enskilda projekt. Kolla in variationen, det är det som är grejen med Vallastaden. Och själv tycker jag att höga flerbostadshus i trä är väldigt spännande.

Vallastaden 2017 pågår 2–24 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!