Uppfödare ansvarig för kycklingdöd

Dagsböter. Det blev påföljden för den man som dömts att ansvara för att 1 277 kycklingar, ägda av Swedfarm i Linghem, kvävdes till döds i sina transportburar.

Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Östergötland2015-11-05 10:39

Den 19 november 2013 lastades 4 608 kycklingar i Vislanda, Avesta in i transporten som styrde mot Bara strax utanför Malmö, en färd på drygt 20 mil. Där lastades de av på ett litet slakteri. På morgonen upptäckte personal en stor mängd döda kycklingar i lådorna. Såväl djurskyddsinspektör från länsstyrelsen i Skåne som besiktningsveterinär var där och dokumenterade förödelsen.

Kycklingarna hade packats i lådor avsedda för 13 stycken men där fanns de som innehöll 17 stycken, snittet var 16 per låda. Kycklingarnas ägare, Swedfarm, frias från misstanke om brott då företaget överlåtit ansvaret för djuren till uppfödaren. Det är uppfödaren ensam som ställts till ansvar. Han utfördade en djurägarförsäkran som ska intyga att djuren transporteras på lagligt sätt som vare sig stämde avseende antal djur eller ålder.

Ett antal gästarbetare packade djuren. De hade då polisen utredde fallet, lämnat landet och gick inte att spåras. Polisens förundersökning gjordes först årsskiftet 2014/2015. Eftersom uppfödaren erkände att han uppgivit felaktiga uppgifter behövde målet aldrig komma upp i domstol. Kammaråklagare Sofia Granat vid åklagarmyndigheten i Växjö kunde istället meddela ett så kallat strafföreläggande.

Så här skriver Sofia Granat i föreläggandet:

Uppfödaren har ”uppsåtligen eller av oaktsamhet undertecknat en djurägarförsäkran avseende djurtransporten utan att personligen kontrollera djurtransporten och därigenom utsatt omkring 4 600 slaktkycklingar för överansträngning samt onödigt obehag och lidande när de fördes till slakt då för stora och för många slaktkycklingar packades i djurtransporten vilket även ledde till att omkring 1 227 slaktkycklingar avled.”

Mannen kunde inte dömas för djurplågeri då han inte fanns med vid lastningen och det därför inte gick att bevisa uppsåt. Han lagfördes istället för brott mot djurskyddslagen som kan ge böter eller fängelse upp till två år. För att avgöra påföljden försökte Sofia Granat hitta stöd i rättspraxis.

– Men det är svårt att hitta domar i liknande fall, säger hon.

Hon tycker att hon tagit i när hon utdömde 70 dagsböter (av maximalt 150). Uppfödaren deklarerar ingen inkomst varför dagsboten stannar på 50 kronor per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!