Förr var man tvungen att komma över en porrtidning eller en Fibban, nu finns porren tre klick bort, i den egna mobilen. I takt med att porrindustrin förråas förändras också de ungas sexvanor eftersom många unga influeras av porrsajterna.
– Allting trappas upp och vi vuxna måste prata med våra barn och ungdomar om det, säger Åsa Kastbom. Men många vågar inte vara vuxna, utan tänker att skolan eller någon ungdomsmottagning får ta hand om de här sakerna.
I studien frågade Åsa 3 500 slumpvisa unga om deras sexvanor. Medelåldern var 18 år. Några av slutsatserna är:
Det anses helt okej att ha en KK (knullkompis). Men många far illa av de allt vanligare, tillfälliga, relationerna.
Sexdebuten har gått ned och de som hade den vid 13 års ålder, eller tidigare, mår dåligt över det senare i livet.
Det är vanligt att man utövar analsex, trots att ibland ingen av parterna egentligen vill det, men uppger att ”det känns som om det förväntas att man ska ha det”.
1,5 procent av de tillfrågade har sålt sex mot betalning.
– Många har sex tidigt och går med på saker de innerst inne inte vill. Huvudsaken är att undvika graviditet och sjukdomar, inte de egna känslorna och kärlek.
Att sätta gränser är viktigt. Som när det gäller "tjatsex". Åsa önskar att alla ungdomar, på skolan eller i andra vettiga sammanhang, fick diskutera var gränsen går för våldtäkt. Ska man gå med på tjatsex? Är det okej att säga nej när som helst, även om man börjat klä av sig och tar på varandra?
– Många jag träffar tycker att har man sagt A får man säga B. Särskilt tjejer säger så, har man börjat så får man fullfölja även om man tappar lusten, om det inte är skönt eller känns rätt längre. Vissa berättar också att de inte orkar stå emot tjatet om sex och ställer upp fast de egentligen inte vill just. Det är sorgligt.
Många unga tror att nätporren påverkar, i synnerhet killarna.
– Vi ser allt fler avarter inom porren. Eftersom jag träffar även förövarna på både BUP Elefanten och på Huddinge sjukhus försöker jag sätta mig in i hur de fungerar. Det tycks vara som med droger, dosen måste hela tiden ökas, det man tittar på bli allt mer skruvat.
– De blir helt felprogrammerade och vi måste lära oss mycket mer om hur den här långsamma tillvänjningen och upptrappningen ser ut. Och jag önskar verkligen att det fanns ett slags Svanenmärkt porr.
Men bland offren på nätet finns många tjejer.
Åsa Kastbom samarbetar med Rikskriminalen om hur barn utnyttjas på nätet. Om vad som kan hända när den kille en ung flicka chattar med inte alls är 19-åriga Kalle, som han hela tiden utgett sig för att vara, utan 67-åriga Gösta. När de träffas i verkliga livet blir hon våldtagen.
Det är efter det Åsa träffar flickorna som patienterna på BUP Elefanten.
– Vi kan inte förbjuda våra ungdomar att vistas på vissa sajter, men vi kan se till att ha en dialog med dem och upplysa dem om farorna. Berätta att många på nätet ljuger om sin verkliga identitet och ålder. Många unga har stenkoll och blir snabbt misstänksamma om någon verkar ”fel”, men inte alla. Barn med någon form av förståndshandikapp är mer utsatta för såväl sexuella övergrepp som fysisk misshandel.
– De kan vara lättare att lura. Barn som inte får sitt bekräftelsebehov tillfredställt är också vanliga offer. När vi vanliga vuxna sviker, eller inte intresserar oss, blir förövarna på nätet ett slags substitut för andra vuxna.
”Översexualiseringen” finns inte bara på nätet. I dokusåpor har deltagarna sex inför kameran, serier som många unga tittar på efter skolan, ensamma hemma. Program som ger legitimitet åt synsättet att det är helt normalt att ha sex med vem som helst, var som helst, när som helst.
– Lägg där till ”Aftonbladetsex” som bara handlar om ställningar och fontänorgasmer. Många unga är genuint nyfikna, allvarliga kring sex, och vill förstå saker. Vi föräldrar måste möta den nyfikenheten på ett respektfullt och vettigt vis.