Exempel på klagomål är patienten som söker för problem med någon fysisk åkomma men hänvisas till psykiatrin eftersom personen vårdats där tidigare. Eller kvinnor som får diagnosen artros för varje smärta de söker hjälp för eftersom de redan har artros. Det är de kvinnorna som har myntat begreppet "att hamna i artrosträsket".
Det här berättas i Patientnämndes årsrapport som presenterades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på tisdagen.
Under 2016 var det bemötandet inom vården som gav flest klagomål, nu har den alltså halkat ned till en andraplats. Det handlar om små tal, under 2017 kom det in drygt 1 500 klagomål till Patientnämnden, vilket är något färre än året innan. Samtidigt ökade samtalen och mejlen med frågor om vilka regler som gäller inom sjukvården och vilka rättigheter patienterna har.
Kritik mot väntetider i vården samlas under rubriken "Tillgänglighet" vilken under förra året klättrade från en sjundeplats till en fjärdeplacering på sjukvårdens egen tio-i-topplista över klagomål.
Nämnden ser ett visst samband mellan väntetider till kliniker och avdelningar med läkarbrist.
Patientnämnden är en del av Region Östergötlands verksamhet och ska fungera som problemlösare för både patienter och sjukvårds- och tandvårdspersonal. Däremot har den inte rätt att dela ut några straff och har inte tillgång till patienternas journaler, vilket många patienter och anställda tror, enligt årsrapporten.