Tulpanerna från underjorden

Trädgårdsföreningen i Linköping ruvar på en underjordisk hemlighet. Här nere vilar varje vinter 65 000 tulpanlökar i väntan på att få glädja Linköpingsborna.

Populär. Svenskar köper faktiskt fler tulpaner per capita än holländarna.

Populär. Svenskar köper faktiskt fler tulpaner per capita än holländarna.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-01-29 06:45

Håkan Andersson har jobbat i Trädgårdsföreningen sedan 1972. Redan då var det full verksamhet i lökkällaren, då i kommunal regim. Numera står det Peab på Håkans och kollegernas lönebesked – växthuset och lökkällaren hänger med på köpet för den som får entreprenaden att sköta Trädgårdsföreningen och innerstadens parker.

Själva tulpanodlingen rullar på med samma metoder som alltid.

– Vi köper in lökarna från Holland på hösten och sätter dem i jord i plastbackar. Sedan får de stå i källaren över vintern. Runt nyår börjar vi ta upp dem och har självplock i växthuset. Jag tror att vi är ensamma i Sverige om att göra så här, säger Marie Pihl som jobbat i växthuset i 15 år.

Lökkällaren var hotad när Tropikhuset byggdes, men räddades kvar och försågs med en modern kylanläggning som håller 5–6 grader i källaren hela vintern. Via ett transportband som ser uråldrigt ut åker plastbackarna upp till växthuset.

– Det är samma transportband som fanns här när jag kom 1972, vi har bara bytt själva gummibandet, säger Håkan Andersson.

Tanken när odlingen startade en gång i världen var att göra det möjligt för Linköpingsborna att plocka sina egna tulpaner.

– Det vore nog väldigt känsligt att ändra på det. Många har plockat sina tulpaner här i generationer. Det är en speciell känsla att få dem helt färska och många kunder pratar om det där speciella, härligt frasiga ljudet när man plockar dem, kommenterar Marie Pihl.

När kunderna klippt av sina tulpaner slängs lökarna. Det verkar slösaktigt?

– Ja, ett tag lät vi kunderna ta med lökarna om de ville, men det såg ut som rena bombnedslaget med jord överallt. Och att återanvända dem i lökkällaren fungerar inte så bra. Det är alltför många som det inte blir några tulpaner av nästa år, säger Marie Pihl.

Vilken tulpaner är mest populära?

– Tulpaner är inte lika modekänsliga som många andra blommor. De flesta kunder gör en bukett med blandade färger. Tulpaner med dubbla blommor är populära. Och papegojtulpaner vill många ha, säger Marie Pihl.

Din egen favoritsort?

– Purple Lady. Eller Yokohama, de är speciella med sin böjda stjälk och knoppar som ser ut som droppar.

Tulpaner

Tulpaner (tulipa) är ett släkte som ingår i familjen liljeväxter. Växtens namn härstammar från det persiska ordet för turban, dulband, på turkiska tuliband.

Det finns omkring hundra olika vilda arter av tulpaner. Därutöver finns en stor mängd hybrider och sorter.

Den första som odlade tulpaner i Sverige tros ha varit Olof Rudbeck den äldre som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.

Svenskarna köper cirka 1 miljon tulpaner om dagen under perioden januari–påsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!