Tufft jobb att få bort Vinterljus

Nu plockas Vinterljus ner från gator och torg i Linköping. Fyra veckor är planerade för arbetet.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-01-18 12:30

Förra året avvecklade kommunen den stora Vinterljuspromenaden och satsade cirka tio miljoner kronor på ett rejält vintersprak i stadskärnan. Det har både fått ros och ris. Många har uppskattat dekorationerna på torgen.

På onsdagen påbörjades arbetet med att ta bort ljuset. För sommarförvaring, så att säga. Men det är ett ganska stort jobb.

– Det kommer att cirka fyra veckor för oss att packa ned ljusen, säger Johan Pegado på One Nordic som fått liknande uppdrag i både Linköping och Norrköping.

– I Norrköping tar vi ned de allra juligaste och låter resten hänga kvar februari ut, berättar han.

De höll faktiskt på i hela sex veckor för att få ljusen i Linköping på plats till första advent. Men då var det första gången. Till nästa säsong ska det vara ordning och reda.

– Vi har märkt alla kablar och fästen så att det inte ska behövas lika mycket mätningar och anpassningar nästa gång.

För Vinterljus kommer tillbaka. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) anser att det blev en succé och vill utöka.

– Vi tittar på hur vi kan lysa upp fler platser till nästa säsong. Trädgårdstorget, S:t Larsgatan och Trädgårdsföreningen är några av platserna vi siktar på att utveckla, säger Aguirre.

Kostnaden för utökningen av nästa års Vinterljus i stadskärnan blir cirka två miljoner, vilket ersätter den kostnad man haft för Vinterljus tidigare. Man samarbetar bland annat med Tekniska verken och upphandlar redan nu själva monteringsarbetet.

Plockar ned. Johan Pegado plockar ned enhörningen på Lilla torget.
Plockar ned. Johan Pegado plockar ned enhörningen på Lilla torget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!