Traditionellt–men kanske solfjäder till fracken

Den tidiga sommaren är balernas tid – och balklädernas. Trender och färger varierar. Marinblå och turkos blev inne i fjol medan champagnerosa gör ett genombrott i år. Killarnas balkläder har dock inte följt några trender – förrän i år.

Nu har Ing-Marie Glännbring skaffat svarta kill-solfjäder som passar till deras frackar

Nu har Ing-Marie Glännbring skaffat svarta kill-solfjäder som passar till deras frackar

Foto:

Linköping2017-05-26 20:40

– Fracken är statisk och ser likadan ut varje år. Studenter är redan inställda på att det ska vara svart och vitt och det är det som gäller. Inga glada flugor, säger Petter Ståhl på butiken Fogenstads som hyr ut och säljer högtidskläder.

497 manliga studenter ska dansa på någon av tre abiturientbaler i Linköping. De allra flesta har redan för länge sedan hyrt sin frack. Några få har också köpt en egen.

Det finns fem, sex ställen i stan som hyr ut frackar och det verkar som om det mesta har gått åt.

– Redan en timme efter att det har blivit känt när balerna ska dansas har vi fått första bokningar. Det var i vintras. Studenter vill vara i god tid och hyra, en dyr frack köper bara de som vet att man ska ha användning för fracken på sitt universitet, säger Petter Ståhl.

Medan killarna lever i en bestämd svart-vit balvärld har tjejerna mer att välja på. Både färgen och formen på klänningen samt hur mycket det ska kosta.

– Vi hyr inte ut klänningar utan bara säljer, men det finns en stor andrahandsmarknad för dessa balklänningar sedan. I år är klänningar i champagnerosa väldigt populära, men marinblå och turkos är också fortfarande minst lika aktuella som förra året, säger Ing-Marie Glännbring på Partyworld.

Hon är så gott som en expert på baler, hennes butik med brud- och festklänningar har funnits i nästan 40 år. Och abiturientbalen glädjer henne varje år.

– Det betyder mycket för handeln i inre stan. Det kommer mycket folk från andra både mindre och större städer som köper balsaker, alla vet att studentbalen är stor i Linköping. Vi säljer en hel del klänningar också till Stockholm, säger Ing-Marie Glännbring.

Även om hennes butik riktar sig till tjejer och kvinnor har hon skaffat en balpryl till killar. Ett nytt måste.

– Det brukar vara jättevarmt på studentbaler och alla tjejer brukar ha en solfjäder. Men tänk på killarna som har mycket mer kläder på sig! Det är synd om dem och det är de som behöver svalka sig med en solfjäder. Nu har jag skaffat svarta kill-solfjäder som passar till deras frackar, säger hon.

Inga glada flugor men svarta solfjädrar. Kan de få sitt genombrott just i Linköping?

Svart och vit. – Inga glada flugor, säger Petter Ståhl på butiken Fogenstads som hyr ut och säljer högtidskläder.
Svart och vit. – Inga glada flugor, säger Petter Ståhl på butiken Fogenstads som hyr ut och säljer högtidskläder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!