När Agria under våren åker landet runt med sin turné "Kunskapsboost 2017" är ämnet "köpa häst". Under söndagen hölls seminarier i Smestads ridsportcenter som täckte alla områden av hästköp, såväl juridiska som psykologiska.
MjölbyprofilenSissi Lilja, som i över 50 år arbetat som tränare och som lagt grunden för flera av dagens landslagsryttare, pratade inför en publik på 130 hästintresserade. Hon menar att det största felet ryttare gör, är när de väljer häst.
– Man är inte tillräckligt noga när man köper häst. Många åker till Skåne, prövar en häst i 45 min, och köper den sedan för 100 000. Vi är mer noggranna när vi köper en klänning för 200 kronor, då provar vi hur många som helst innan vi bestämmer oss! Det borde man också göra innan man köper häst.
Sissi Lilja säger att många åker långt för att köpa häst, vilket är synd då det finns ett stort utbud i Östergötland.
– Det är tryggare att handla häst från trakten. Det är lättare att ta reda på mycket om hästen då, eftersom man har ett kontaktnät.
Malin Axel-Nilsson började rida när hon var fyra år och är idag filosofie doktor i etologi, djurs beteende. På Smestads ridsportcenter är hon för att tala om sin forskning kring samspelet mellan ryttare och häst.
– Jag är en sådan där nörd, inleder hon sin föreläsning, hästnörd inte tekniknörd, lägger hon till när datorn krånglar. Malin Axel-Nilsson började sin forskning med att skicka ut en enkät till ryttare runt om i landet. För att hon skulle kunna använda enkäten behövde hon 500 svar. Hon fick in närmare 3000.
– Det är tydligt att det är ett ämne som hästmänniskor finner intressant, säger hon.
Utifrån enkätsvaren, där ryttarna fick lista de egenskaper de värdesatte mest hos en häst, satte hon ihop ett temperamentstest för hästar. Testet prövade hästarnas reaktion kring att bli lämnade ensamma i stallet, nya föremål och hästens inställning till människor.
– Vi pressade eller påverkade inte hästarna under testerna, utan ville studera deras naturliga reaktioner till olika utmaningar.
Utifrån testerna kunde Malin Axel- Nilsson lista hästarna i fyra olika typer som hon sedan parade ihop med 16 ryttare med väldigt olika personligheter. Resultatet i korthet är att personer med hög emotionell stabilitet, alltså personer med hög stresströskel och som sällan känner ångest i pressade situationer, trivs bäst med hästar som är åt det försiktiga och uppjagade hållet. En person med låg emotionell stabilitet passar bättre med en inte lika uppjagad häst som är aktiv och nyfiken. Den sista typen blir ofta bra ridskolehästar.
– Temperament är en nyckelfaktor för oss hobbyryttare när vi väljer häst. Allt för ofta är vi fåfänga och köper hästen redan på bildannonsen. Hästen må ha en fantastisk bläs och färg, men det säger ingenting om ert samspel som ekipage.
Framför allt en sak kring forskningen gjorde Malin Axel-Nilsson förvånad.
– De hästar vi gjorde temperamenttestet på kom alla från samma stall, och är alla erfarna ridskolehästar. De blir med andra ord behandlade på samma sätt varje dag och har ett likartat liv. Ändå betedde de sig helt olika under testerna. Det visar att hästar har väldigt olika personligheter, trots identiska levnadsförhållanden.
Malin Axel-Nilsson avslutar sin del av seminariet med att påpeka varför hennes forskning är viktig.
– Vi är en miljon ryttare i Sverige. En tredjedel av Sveriges befolkning har någon form av kontakt med hästar. Väljer vi fel häst kan vi råka illa ut. Om vi blir bättre på att hitta rätt häst för just oss, kan vi både värna om hästarnas välfärd och undvika onödiga olyckor.