Elever uppmanas söka flera program

Just nu pågår gymnasievalet för fullt. Lika många Linköpingselever beräknas söka som förra året. Ändå är risken stor att alla program inte kommer igång. Därför är det självklara rådet: sök mer än ett program!

Foto: KATARZYNA KORZA / TT

LINKÖPING2015-02-05 06:45

Det finns flera skäl till att den som bara gör ett enda val riskerar att bli utan plats. Först och främst kan det vara allt för många som söker, man blir utslagen i konkurrensen helt enkelt. Det kan också vara för få som söker, utbildningen kommer inte alls igång.

Eller så lägger skolan ner, som Folkuniversitetets gymnasieskola i Linköping, eller går i konkurs, som John Bauer-gymnasiet.

Då gäller det att inte bara ha gjort ett val på sin blankett, utan gardera med flera, och med olika skolor.

– Vi uppmanar alla att göra flera val, minst fyra, säger Tommy Johansson som är bildningschef i Linköping. Det är också viktigt att verkligen prioritera i den ordning man önskar.

Varför gör vissa elever ÄNDÅ bara ett enda val?

– Jag vet inte hur de tänker, suckar Tommy Johansson. Det är någon sorts taktik, de tror att om de bara gör ett enda val så MÅSTE de få plats där de vill. Men så är det naturligtvis inte alls.

Kommunen har ansvar för ungdomar upp till 20 år. Den som blir utan gymnasieplats erbjuds vägledningssamtal och olika aktiviteter.

– I första hand försöker vi hitta lösningar så att de kan fullfölja gymnasieskolan på något sätt, säger Tommy Johansson. Utan gymnasieutbildning löper de mångdubbelt större risk att hamna helt utanför arbetsmarknaden.

Det har aldrig varit så få elever i gymnasieskolan som nu. I sju år har riktigt små ungdomskullar lämnat grundskolan.

– Elevantalet vet vi ju om i god tid, säger Tommy Johansson, faktiskt 16 år i förväg! Så vi har haft tid att minska på lokaler, utrustning och personal.

Resurserna har minskats med 20-25 procent under de här åren, detta trots att antalet elever från grannkommunerna har ökat varje år.

En osäkerhet är hur många elever som går till friskolorna. För några år sedan var andelen 36 procent, i dag bara omkring 30 procent.

Alltså drabbas friskolorna hårdast när ungdomskullarna krymper. Många av dem domineras dessutom av yrkesprogram, de som tappar flest elever.

Kommer de att klara den här perioden?

– Man ska aldrig vara säker, gardera med flera val! säger Tommy Johansson. Men de här skolorna är stora bolag som verkar kunna hålla ut, och den värsta pärsen är nog över nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!