"Svartmålar hela byggbranschen"

Fackföreningen Byggnads rapport om missförhållanden på byggarbetsplatserna är inte rättvis. Det anser Cecilia Johansson, lokal chef för Svenska Byggindustrier i Linköping.

Cecilia Johansson tycker att det är bra att Byggnads engagerar sig i frågor som rör ordning och reda. Men fackförbundet visade inte de framsteg som gjorts utan målade en svart bild i sin rapport, enligt henne.

Cecilia Johansson tycker att det är bra att Byggnads engagerar sig i frågor som rör ordning och reda. Men fackförbundet visade inte de framsteg som gjorts utan målade en svart bild i sin rapport, enligt henne.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-11-28 15:00

Cecilia Johansson har läst Byggnads rapport där fackföreningen, som under en längre period hade granskat olika byggprojekt, beskrev en del missförhållanden och tveksamheter som förekom på byggarbetsplatserna.

Rapporten utgick i från sju konkreta fall i Östergötland, varav några i Linköping. Den har presenterats för både politiker och andra berörda parter.

– Det är jättebra att Byggnads uppmärksammar svarta jobb och andra oegentligheter som kan förekomma på byggarbetsplatserna. Men vissa av fallen som ingår i rapporten fortfarande är föremål för förhandling och det betyder att det ännu är oklart om några fel har begåtts, säger Cecilia Johansson.

Kämpar emot det

Enligt henne vill arbetsgivarsidan också att det ska bli ordning och reda i byggbranschen.

– Vi jobbar för samma mål och har gjort en del framsteg, men det märks knappt i rapporten, Cecilia Johansson.

Sveriges Byggindustrier är bransch- och arbetsgivarorganisation med 3 300 medlemmar varav 200 i Östergötland. Huvuduppgiften är att förbättra näringsvillkor både för hela branschen och för de enskilda företagen.

Cecilia Johansson vill inte fördjupa sig i några konkreta detaljer i den kritiska rapporten, men hon anser att man får en bild av att byggbranschen inte tar sitt ansvar.

– Det känns som om rapporten svartmålar hela byggbranschen. Visst finns det oseriösa företag och visst kan det förekomma fusk och annat. Men faktum är att vi och våra företag också kämpar emot det, men det är inte lätt att upptäcka allting, säger Cecilia Johansson.

Personalliggare, gemensam ansträngning

Hon förstår att Byggnad vill väcka uppmärksamhet och peka på fel. Men enligt henne är det lätt att missuppfatta och tro att alla utländska byggentreprenörer agerar olagligt så fort de kommer in på svensk byggarbetsmarknad.

– Det är inte alls så. Många utländska entreprenörer har kollektivavtal eller skriver på hängavtal med Byggnads. Vi samarbetar också med Byggnads, med att till exempel införa personalliggare. Vi jobbar tillsammans även med Skatteverket och ekobrottsmyndigheten för att det ska införas arbetsgivardeklaration på individnivå, säger Cecilia Johansson.

En personalliggare är en förteckning över vilka som arbetar på arbetsplatsen. Den ska uppdateras dagligen och vara lättillgänglig om Skatteverket gör ett besök. Den lagen gäller även utländska företag och det finns krav på personalliggare också vid mindre ombyggnader i exempelvis butiker eller bostadsrättsföreningar. Personalliggare finns inom flera verksamheter. Inom byggbranschen infördes 1 januari 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!