En parkering i Ryd förvandlas på nio veckor till bostäder. Först lite plintar, sen en kranbil med färdigbyggda lägenheter, därefter inflyttning.
Om bostäderna skulle byggts på traditionellt vis hade projektet tagit flera år eftersom det då krävts ny detaljplan. Det tillfälliga bygglovet gäller i fem år och kan förlängas två gånger så att bostäderna kan stå där i högst femton år. Regeringen ändrade dessa regler så sent som 1 juli i år – tidigare var gränsen tio år.
Husen byggs i en fabrik i Småland och ska trots det tillfälliga i projektet uppfylla samma krav som andra bostäder. Enligt Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden och styrelseordförande i dotterbolaget Studentbostäder, ska till och med ekonomin gå ihop sig om husen hyrs ut i 15 år.
– Med grunden och husen kostar allt ungefär 14–15 miljoner kronor och vi räknar med ett restvärde på ungefär hälften efter 15 år.
Restvärde innebär att han räknar med att kunna sälja husen – kanske hamnar de i en annan stad med bostadsbrist.
Hyran är ännu inte bestämd. För att få en uppfattning om vad den kan bli gör Corren en jämförelse med andra nybyggda studentlägenheter och då hamnar vi på cirka 4 200 kronor i månaden som betalas tio månader per år. När det gäller studentbostäder brukar juni och juli vara hyresfria.
Studenterna Johanna Eriksson och Linda Espling som deltog i det första symboliska spadtaget tycker att det hamnar under smärtgränsen.
– Studielån och bidrag är ungefär 9 000 kronor och jag tror att de flesta inte vill betala mer än 4 500 kronor i hyra, säger Johanna Eriksson, som delar en vanlig lägenhet med tre andra och därmed bara betalar 2 500 kronor i hyra.
Linda Espling bor i Valla där det snart byggs ytterligare 195 studentbostäder. Hennes hyra är 4 800 kronor.
– Men då är det faktiskt väldigt lyxigt. Sen blir det inte så dyrt som det låter eftersom jag får bostadsbidrag på 1 300 kronor, säger hon.
De nya lägenheterna i Ryd ska bli 24 kvadratmeter med eget kök och badrum.