Stort intresse för "nya" stadsdelen

Sayeh och Sanna Sheriffi, Julia Andersson och Dilan Abbaszadeh – alla i sjuan på Skäggetorpsskolan – är tjejerna som formar framtidens Skäggetorp.

Här pågår dialogarbete om hur det framtida Skäggetorp ska se ut. Fr v Från vänster, Harriet Lönn, Andreas Rosén, Julia Andersson, Sayeh Sheriffi, Dilan Abbaszadeh och med ryggen mot kameran, Sanna Sheriffi.

Här pågår dialogarbete om hur det framtida Skäggetorp ska se ut. Fr v Från vänster, Harriet Lönn, Andreas Rosén, Julia Andersson, Sayeh Sheriffi, Dilan Abbaszadeh och med ryggen mot kameran, Sanna Sheriffi.

Foto: Annika Ekstesdt

Linköping2016-06-01 21:59

Trots en vacker försommarkväll med 25 grader utanför fönstren, valde de tillsammans med många fler, att sitta inne i Skäggetorpsskolans aula för att prata om hur det framtida Skäggetorp ska se ut.

Gruppdiskussioner

Caroline Gyllemark, planarkitekt på Samhällsbyggnadsförvaltningen och Åsa Samuelsson, arkitekt hos Nyréns arkitektkontor presenterade de olika förslagen. Tre till antalet. Allt kretsar kring översiktsplanen avsikt att göra Linköping till en sammanhållen, rundare och tätare stad, sa Caroline Gyllemark till åhörarna som gruppvis bänkat sig kring borden.

Som Corren tidigare berättat är alla tre förslag ett resultat av flera fokusgruppers arbete. Vid ett av borden sitter de fyra tjejerna. De har alla varit med och diskuterat i en grupp för unga. Här sitter också Harriet Lönn och Andreas Rosén. Båd boende i Skäggetorp sedan många år tillbaka.

Tryggare med mer ljus

Tjejerna är klara över flera saker som att parkeringen utanför centrumhuset måste göras tryggare, det ska finnas mera vatten i området och så måste det hända mer här överhuvudtaget.

Sayeh Sheriffi vill ha statyer och Dilan Abbaszadeh tycker att fler, och färgade lampor skulle lysa upp bra.

Harriet Lönn tycker att Skäggetorp är bra.

– Här är alla välkomnande och öppna, och så är lägenheterna jättefina, säger hon.

Att många har en bild av Skäggetorp som är negativ är de medvetna om, men inget de håller med om.

– Det är väl inte mer bråk här än på Ågatan en helg, säger Andreas Rosén.

Åsikter och tankar kring området har kommit in till samhällsbyggnadskontoret. Från en person kom funderingen att det går att bo i Skäggetorp ett helt liv utan att åka från området, medan andra kan leva ett helt liv i andra delar av Linköping utan att någonsin sätta sin fot i Skäggetorp.

Biblioteket viktigt

Nu ska det förändras, är tanken.

I planen ingår Allaktivitetshuset som en av de viktigaste bitarna, enligt kultur- och fritidsdirektör Karin Orlanders som passade på att berätta om tankarna kring innehållet. Biblioteket – som inte är ett skolbibliotek – kommer att spela en stor roll för att få alla att komma hit, berättade hon.

– Allaktivitetshuset ska drivas helt kommunal regi. Inte ens städning ska upphandlas. Här ska man också kunna få jobb, sa hon.

Men planen att flytta på biblioteket gillar inte Harriet Lönn.

– Nej, jag tycker istället man ska utveckla centrum. Det har stor potential och biblioteket vill jag ha kvar där, säger hon.

Alla kring bordet verkar däremot överens om att idén med att "bygga in" Nygårdsvägen känns bra och också idén att ha korsande gator eller stråk inne i området.

Ett andra möte hålls på torsdagskvällen 2 juni. På samma ställe och samma tid, 18.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om