Det är en tuff utmaning som väntar Motalabon Annelie Hagen och Torbjörn Orell från Skärblacka. I februari ska de åka upp till Årsunda, väster om Gävle, för att försöka slå världsrekord i "flygande kilometer på is". För Torbjörn blir det tredje gången gillt. Han har tidigare tävlat i singelklassen, där världsrekordet är 247,8 km/h. Förra året var han snubblande nära att lyckas då han kom upp i en genomsnittsfart på 239,9 km/h.

Men att tävla med en passagerare bakom sig, det har han aldrig gjort förrän nu. Annelie, som blev tillfrågad att sitta bakpå, sa först tvärnej.

– Egentligen skulle jag bara vara med i teamet och hjälpa till i depån, men efter att ha läst på ordentlig ångrade jag mig och sa ja. Nu vill jag verkligen, det ska bli så kul!

Artikelbild

| Fart. Väldrsrekordet på is som Annelie Hagen och Torbjörn Orell ska slå ligger på 175 km/h. Att våga, att lita på varandra och en snabb motorcykel är nyckeln till framgång.

Annelie är förväntansfull, men inte rädd.

– Nej, jag känner mig trygg med Torbjörn eftersom jag vet att han har kontroll. Jag har suttit bak på motorcykeln mycket nu i sommar för att vi ska lära känna varandras körstil.

Speciell utrustning

Annelies och Torbjörns utrustning skiljer sig från vad vanliga knuttar drar på sig när de ska ut och åka.

Artikelbild

| Dubbar. Både antalet och längden på varje dubb per däck anpassas efter förhållandena på isen som förändras under dagen.

– I stället för att ta mina vanliga stövlar, som sitter hur skönt som helst, väljer jag säkrare grejer. De här stövlarna har skenor som förhindrar rotation så att foten inte bryts om man går omkull.

Likaså har Annelie hårda skydd på handskarna, nackskydd, ryggskydd och bröstplatta. Principen är att hoppas på det bästa, men planera för det värsta.

Artikelbild

| Skeptisk? Först sa Annelie tvärnej. Men efter lite fundering och efterforskning ser hon nu fram emot att kunna titulera sig som världens snabbaste passagerare.

– Det är lite svårt som tjej att hitta rätt grejer. Butikerna har inte alltid mina storlekar hemma, och det är viktigt att prova grejerna innan så att de verkligen sitter som de ska. Nu kan jag få igen dragkedjan på skinnstället, men jag behöver gå ner några kilon för att kunna andas också, säger Annelie och skrattar.

"En hel vetenskap"

Artikelbild

| Tungt. Det skiljer nästan två kilo mellan det lättaste och tyngsta däcket. 2 kilo sylvasst skrot som snurrar med 250 kilometer i timmen, 20 centimeter under baken. Den största risken är att däcket exploderar!

Motorcykeln som de ska färdas med är en Yamaha R1, jubileumsmodellen.

– Jag letade länge innan jag fann den. Den ligger mig varmt om hjärtat, säger Torbjörn.

Artikelbild

| Olika. När det verkligen gäller är det på is, med dubbdäck och rakt fram. Vi träffar rekordaspiranterna inomhus på en knixig gokartbana.

Däcken är vanliga tävlingsdäck som förses med skruvdubb. Att välja rätt dubb är en hel vetenskap.

– Hur många dubbar vi kommer använda beror på isen. Om isen är mjuk blir rullmotståndet högre och då måste vi köra med färre dubbar, annars orkar inte motorcykeln driva och vi får för låg toppfart. När isen är hård behövs fler dubbar för att få grepp och driv.

Artikelbild

| Veteran. Annelie Hagen är en inbiten motorcykelfantast.

Däcken med flest dubb har 300 sylvassa tänder att sätta i isen.Väljer Torbjörn de däcken betyder det tre kilo extra skrot på varje hjul. Tre kilo som ska balanseras rätt, i 250 kilometer i timman!

Det innebär säkerhetsrisker, minst sagt.

Artikelbild

| Fart. Väldrsrekordet på is som Annelie Hagen och Torbjörn Orell ska slå ligger på 175 km/h.

– Däckexplosion är största risken, helt klart. Däcken är egentligen inte gjorda för de här dubbarna, säger Torbjörn.

Entusiastiska motorcyklister

Kanske är det tur att de båda är veteraner inom motorcykelsporten.

– Jag tog körkortet 1997, och träffade Torbjörn på en knixkurs på Sviestad där han var instruktör. Vi båda har vår hemmaplan på Linköpings motorstadion, berättar Annelie.

– Och jag tog mitt körkort 2003, fast jag har kört motorcykel sen jag var åtta år, medger Torbjörn.

Båda är överens om att motorcykel är bland det roligaste som finns.

– Det är hela känslan och upplevelsen, menar Annelie. Torbjörn fortsätter:

– Jag skulle kunna skriva en roman om varför det är kul. Varje gång jag sätter mig på hojen känns det som på skolavslutningen i nionde klass; nu börjar livet!