Stångåstaden ger kommunen 55 miljoner

På torsdagen klubbade Stångåstaden beslutet om att dela ut 55 extra miljoner till Linköpings kommun. "Pengarna behövs till att bygga nytt", menar hyresgästföreningen.

Kassako. Fredrik Törnqvist, vd AB Stångåstaden har att rätta sig efter ägarnas direktiv och se till att generera vinst.

Kassako. Fredrik Törnqvist, vd AB Stångåstaden har att rätta sig efter ägarnas direktiv och se till att generera vinst.

Foto: Niclas Albinsson

Linköping2017-05-12 07:30

Enligt en sammanställning för 2015 som Boverket gjort delade landets kommunala allmännyttor ut 633 miljoner kronor till sina ägare – kommunerna. Över en tredjedel, 226 miljoner kronor, stod grannkommunens bostadsbolag Hyresbostäder i Norrköping för. I sammanhanget delade Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden ut blygsamma 5,5 miljoner kronor. Helt enligt gällande praxis.

– Grundregeln är att man får utdelning i relation till tillskjutet kapital, och det har blivit ungefär fem miljoner de senaste åren, säger Fredrik Törnqvist, vd AB Stångåstaden

Men på årsstämman fattade Stångåstadens styrelse beslut om att dela ut extra miljoner från 2016 års vinst.

Regelverket kring utdelning är både snårigt och tandlöst. Det är olagligt att dela ut för mycket till kommunerna, men det finns ingen sanktionsmöjlighet. Dessutom kan kommunerna begära extra medel, om de går till bostadspolitiska åtgärder.

– Det beslutade politikerna att man vill, att Stångåstaden ska dela ut mer, kopplat till bostadspolitiska ändamål. Så vi delar ut ytterligare 55 miljoner utöver de fem miljoner kommunen brukar få i utdelning.

Läs mer: Kommunen kräver extra utdelning.

Totalt kommer utdelningen från Stångåstaden till Linköpings kommun bli strax under 60 miljoner kronor.

Hyresrättsföreningen motsätter sig utdelningen och menar att det i princip blir en extra beskattning av Stångåstadens hyresgäster.

– Vi har försökt påverka Linköpings kommun under en herrans massa år, men de är inte lyhörda för fem öre. Vi anser att pengarna behövs till att bygga nytt, säger Björn Johansson, Hyresgästföreningens ordförande region Sydost.

Han menar att "bostadspolitiska åtgärder" tolkas för brett och att pengarna inte går till det lagstiftningen avser. Men den snåriga lagstiftningen gör också frågan svår få prövad i domstol.

– Vi har prövat saken rättsligt, men det är lite vanskligt. För kommer man fram till att det de gör inte är olagligt så tolkar kommunerna och bolagen om det till att det är rätt. Men det är ju inte alltid samma sak, menar Björn Johansson.

Bygg nytt. Hyresgästföreningens Björn Johansson anser att pengarna ska stanna i de allmännyttiga bostadsbolagen.
Bygg nytt. Hyresgästföreningens Björn Johansson anser att pengarna ska stanna i de allmännyttiga bostadsbolagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!