2012 föddes uttrycket "sitting is the new smoking", sittandet är det nya rökandet. Enligt WHO är följderna av ”sittsjukan” den fjärde vanligaste orsaken till en för tidig död i den rika världen. Enligt en australisk studie är sittsjukan lika förödande som att röka ett paket cigaretter om dagen. Och vi svenskar leder ligan.
Men kanske inte så länge till. Vi har besökt Linköpings två största arbetsplatser, US och LiU, och här finns många anställda med skrivbordsjobb som helt gått över till att stå och arbeta.
Annika Remnefjord på Sinnescentrum, US, har tagit bort stolen helt.
– Den var till slut bara i vägen. Jag ser endast fördelar och vi har till och med vårt veckomöte på 30 minuter stående. Man fastnar inte lika lätt i tanken när man står, menar Annika, som uppskattar att runt hälften av de 18 anställda på Sinnescentrumstaben står och jobbar, helt eller delvis.
Hennes kollega Mikael Gustavsson började så sent som 6 mars och blev rätt paff när han upptäckte att det inte fanns några skrivbordsstolar i rummet han delar med två andra.
– Jag var skeptisk till en början. Tidigare har jag växlat mellan sittande och stående, men jag vande mig snabbt vid att bara stå. Vi sitter ju på möten, när vi fikar och lunchar. Det räcker.
Kollegerna Sandra Lindahl och Helena Lindgren instämmer. Båda har tidigare arbetat som sjuksköterskor och är vana att stå mycket.
– I början när jag kom hit tyckte jag att det var skönt att sitta, men snart längtade jag efter att stå istället, säger Helena.
På IFM (institutionen för fysik, kemi och biologi), Linköpings universitet, finns gott om anställda som står och arbetar.
– Själv har jag gjort det i sju år, säger intendent Louise Gustafsson Rydström. Det känns toppenbra och fräscht. En ergonom hjälpte mig att ställa in bordets höjd. Jag upplever att kortmötena vid min arbetsplats blir mer effektiva när vi står än sitter.
Kollegan Monica Sahlberg håller med.
– Jag är diskbråcksopererad och mår inte bra av att sitta. Den speciella ståmattan jag har gör golvet mjukare och är guld värd.
Det är en paradox att Sverige leder sittligan, säger ergonomispecialist Peter Berg, Ergoff.
– Vi är ett frisksportande folk och Europabäst på att motionera. Problemet är att det inte förlänger din livslängd att träna regelbundet om du samtidigt sitter tio–elva timmar per dygn.
Hälsovinsterna med lågintensiv vardagsrörelse, som att stå och gå mer på jobbet, är många. Ryggproblem kan undvikas, risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och cancer minskar och förbränningstakten får en ordentlig skjuts.
När vi sitter statiskt förbrukas 5 kalorier i timmen. När vi står stiger förbränningen till 15 kalorier. Det betyder att du kan tappa tio kilos vikt på ett år, bara genom att ställa dig upp på jobbet. Byter du ut halva din sitt-tid mot stående är det som att springa ett maratonlopp i månaden.
– Vi vet att sittsjukan leder till för tidig död. Om man har ett kontorsarbete och inte vill dö i förtid ska man absolut ställa sig upp på jobbet, åtminstone fyra av de åtta timmarna, säger Peter Berg.
Det handlar om att komma bort från de statiska ställningarna och de små rörelserna, som ger belastningsskador. Och när vi står är det lättare eftersom vi då per automatik har närmare till de stora rörelserna.
– Stora rörelser får igång blodcirkulationen, syresätter blodet mer och får iväg slaggprodukter. Det finns faktiskt en studie som visar att det ger mer effekt att sluta sitta på jobbet, än att träna triathlon fem gånger i veckan, om du förutom den träningen sitter hela dagarna.