Sopberget vid lagunen växer

Vem bär ansvaret för det skräp som nu samlas på hög vid den populära badplatsen – allmänt kallad – Blå Lagunen i Slaka? Svaret är enkelt; ditt, käre badgäst.

För några år sedan stod en soptunna här och det är möjligen det som gör att sopberget växer vid Blå lagunen i Slaka

För några år sedan stod en soptunna här och det är möjligen det som gör att sopberget växer vid Blå lagunen i Slaka

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2017-08-09 18:30

Sommartid är det många som hittar till det gamla stenbrottet i Slaka. Här samsas många människor om utrymme under varma sommardagar. Här fikas det, man byter blöjor på bebisen, dukar fram till en grillkväll eller tar bara fram nåt svalkande att läska strupen med. Gott så.

Det är bara ett problem. Få verkar förstå att man måste ta med hem, det man tog med dit. Under sommaren har soporna hopat sig på hög. Frågan är vem som ska hämta skiten innan de vilda djuren hinner dra iväg med allsköns bråte, från engångsgrillar, till blöjor, konservburkar, petflaskor, papper och plast.

Här finns ingen soptunna, vilket förmodligen har både förvånat och förargat en och annan badgäst. Förklaringen är enkel. Blå Lagunen är ingen kommunal badplats, marken ägs av Hanekinds Häradsallmänning.

– Det är som att vara i skogen, du tar med dig ditt skräp hem, säger Jan Persson på häradsallmänningen.

Men det funkar dåligt i verkligheten och skräpet har varit ett återkommande problem under flera år, enligt Persson som verkar lite uppgiven över situationen.

– För några år sedan satte en granne ut en skräptunna där, men då åkte folk dit och slängde massor av skit, både i och utanför tunnan istället för att åka till återvinningen. Han fick tömma varje dag och kunde till slut inte hålla på.

Jan Persson tror att det är många som minns att tunnan stod där sophögen ligger i dag och att de därför lägger skräpet där, i tron att det är den där "någon annan" ska ta hand om det.

Än är sopfrågan alltså olöst. Häradsallmänningen brukar samarbeta med Slaka motionsklubb som städar ibland och det har hänt att Persson själv tar en sopsäck och plockar skräp. Men nu har han tröttnat.

Trots allt ser det hyfsat prydligt ut runt badsjön. Något som faktiskt förvånar honom. Vad det beror på är oklart. Soporna ligger så prydligt på plats att han nästan misstänker att det finns någon som aktivt samlar ihop det och dessutom samlar sådant som djuren drar ut.

Hanekinds häradsallmänning har tidigare varit i kontakt med kommunen för att diskutera att göra lagunen till ett kommunalt bad, men intresset då var inte så stort, enligt Persson. I ärlighetens namn vet han inte heller om allmänningen är så intresserad av en sådan lösning.

Men skräpet är ett problem. Till slut måste någon ta hand om det, konstaterar han.

Enligt Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör i Linköping, förs inga diskussioner om att göra badet kommunalt.

– Men finns det intresse, eller det kommer Linköpingsförslag så kan det bli så att vi tittar på frågan.

Till dess är lösningen lika enkel som genial.

Ta med dina egna sopor hem.

Sophögen har vuxit under sommaren och frågan är vem som ska tömma den?
Sophögen har vuxit under sommaren och frågan är vem som ska tömma den?
Värsta skräpställena

Har du hittat platser där det ligger skräp som kan skada djur och natur. Ta en bild, tala om var bilden är tagen – och mejla till tipsa@corren.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!