Sminkligan stal för 356 000 kronor– på två dagar

Under loppet av två dagar stal en man och två kvinnor smink till ett värde av 356 000 kronor. Nu döms de inblandade till fängelse i upp till ett år och fyra månader.

I en lägenhet i Skäggetorp hittade polisen sminkprodukter till ett värde av 356 000 kronor. Nu har tre personer dömts för grov stöld.

I en lägenhet i Skäggetorp hittade polisen sminkprodukter till ett värde av 356 000 kronor. Nu har tre personer dömts för grov stöld.

Foto: Mia Karlsvärd

Linköping2017-03-21 13:00

På kvällen den 10 februari i år fattade polisen misstankar mot två män, 22 och 31 år, som uppehöll sig utanför en lägenhet i Skäggetorp. Poliserna misstänkte att männen var påverkade av narkotika, vilket ledde till att en husrannsakan genomfördes i 22-åringens lägenhet. Avsikten var att leta efter narkotika – men det var inte det som polisen hittade. Istället anträffades mängder med sminkprodukter. I lägenheten fanns även två kvinnor, 22 och 26 år gamla.

En omfattande utredning drogs i gång i ett försök att ta reda på var sminket kom ifrån. Utredningsarbetet underlättades av att de misstänkta personerna snart valde att berätta vad de gjort.

Det visade sig att den 31-årige mannen och de två kvinnorna hade genomfört en veritabel stöldturné. Den 9 och den 10 februari besökte kvinnorna butiker i Linköping, Jönköping, Eskilstuna och Katrineholm. 31-åringen fungerade som chaufför och väntade i bilen medan kvinnorna gick in i butikerna och fyllde sina medhavda väskor med sminkprodukter. Stöldgodset fördes i omgångar till lägenheten i Skäggetorp. Kvinnorna påstod under rättegången att de begick stölderna för att kunna betala personer som hotat dem. Tanken var att sminket skulle säljas till hälare i Malmö – hälare som sedan skulle sälja produkterna på en loppmarknad.

Linköpings tingsrätt har nu dömt 31-åringen till fängelse i ett år och två månader. De bägge kvinnorna, som dessutom döms för en rad andra stölder, döms till fängelse i vardera ett år och fyra månader. Samtliga tre har tidigare dömts för stölder. Domstolen anser att trion hade en tydlig brottsplan och kallar deras brottslighet för "systematisk". 22-åringen som upplät sin lägenhet i Skäggetorp åtalades för häleri. Tingsrätten underkänner dock bevisningen mot honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!