Sjuksköterskebristen riskerar patienternas säkerhet

Sjuksköterskebristen i Åtvidabergs kommun är en risk för patienternas säkerhet enligt ett antal anmälningar från sjuksköterskor. Kommunen täcker behovet med en semestrande sjuksköterska.

Det var senast i juni i år som politikern Thomas Lidberg (S), ordförande i vård- och omsorgsutskottet i Åtvidabergs kommun uttalade sig om den akuta sjuksköterskebristen.r.

Det var senast i juni i år som politikern Thomas Lidberg (S), ordförande i vård- och omsorgsutskottet i Åtvidabergs kommun uttalade sig om den akuta sjuksköterskebristen.r.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2016-07-20 06:30

Flera nya avvikelserapporter från sjuksköterskor har under juli månad lämnats till äldre- och handikappomsorgsförvaltning i Åtvidabergs kommun. Det handlar bland annat om flera tillfällen där personalbrist angetts som skäl till att bland annat sår inte hunnit tas om hand och missar i rapporter ifrån personal.

Många frågor som ännu står obesvarade

Åtvidabergs kommun gick redan i mitten av maj ut med att de med ljus och lykta sökte efter sjuksköterskor. Bara någon månad senare, i slutet av juni, uttalade sig Thomas Lidberg (S), ordförande för vård- och omsorgsutskottet vid Åtvidabergs kommun om den ansträngda hemsjukvården. Han hade då följt med sjuksköterskorna på ett arbetspass och konstaterade att det krävdes förändringar. Och för bara några veckor sedan, i mitten av juli, riktade anhöriga till ett äldre par kritik gällande omvårdnaden till Åtvidabergs kommun.

– På rundturen såg jag många brister eftersom jag själv är sjuksköterska. Det är klart jag går omkring och funderar på hur man kan se till patientsäkerheten. Man känner sig inte lättad direkt. Det är en jättefråga som vi känner till sedan länge och som måste lösa sig, säger han nu.

Han medger att kommunen fortfarande tampas med att hitta rutiner och att det är kaos i vissa delar av verksamheten.

– Det finns många delar som förvaltningen själva måste ta tag i. Vi har haft svårt att rekrytera och måste se över vilken arbetsmiljö, rutiner och vilket tilläggsavtal som kan erbjudas om man väljer att arbeta här i kommunen eller hoppa över semester, fortsätter han.

Han tillägger att många frågor står obesvarade för hur de ska lösa personalbristen i kommunen. Bland annat har frågan om kompetenshöjning av undersköterskor länge varit på tal för att råda bot på sjuksköterskebristen. Men då det även varit brist på undersköterskor, måste man först hitta lösningar för vem som ska sköta deras arbetsuppgifter.

Saknas ofta dagpersonal

Områdeschefen för vård- och omsorgsboende i Åtvidabergskommun, Anki Jönsson säger att det är under dagpassen som det ofta saknas personal.

– Det saknas två till tre sjuksköterskor under dagpassen i kommunen nu i sommar. De avvikelserapporter som ni nämner har vi löst genom att ta in en semestrande sjuksköterska. Det är ju ingen bra lösning på sikt, säger hon.

Enligt henne har kommunen utöver ovan nämnda åtgärder använt sig av tre olika bemanningsföretag som försökt att rekrytera sjuksköterskor. Dessutom har man tagit in sjuksköterskor på timmar från andra håll. Dessa gör endast punktinsatser som behövs.

– Bemanningsföretagen erbjuder ibland sjuksköterskor utan svenskkunskaper. Vi måste ha sjuksköterskor som kan svenska eftersom det är äldre människor det handlar om. Därför har den rekryteringskanalen inte fungerat så bra, säger hon.

Även om det inte löser situationen i sommar nämner hon att man i alla fall rekryterat tre nya sjuksköterskor till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!