Så vill majoriteten lösa bostadsbristen

Bättre dialog med byggherrarna och större utnyttjande av Stångåstaden. Det är ett par av de krafttag nya majoriteten i Linköping vill ta för att lösa bostadsbristen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-01-19 20:30

"Nu tar vi krafttag för att vända utvecklingen", skrev socialdemokratiska kommunalråden Kristina Edlund och Eva Lindh i en replik på Correns ledarsida i dag. När Corren ringer Kristina Edlund, nytillträdd ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, för att be henne konkretisera skrattar hon lite först.

– Vi har hunnit jobba i 14 dagar i nya majoriteten, så jag är ny på jobbet, säger hon.

En nyckel är dock bättre dialog med byggherrarna, anser hon. Hon uppskattar sin företrädare Muharrem Demiroks (C) initiativ att dra igång tjänsten Byggdialog.

– Det är något jag kommer att fortsätta utveckla men också utöka och ha ännu mer dialog med byggherrarna, för att gemensamt ta oss an Linköpings utmaningar.

Kristina Edlund vill tillsätta ett bostadsråd, med uppgift att hitta flaskhalsar i byggprocessen, bland annat när det gäller detaljplaner och upphandlingar. Hon vill också arbeta för en förtätning av kommunen och för att fler Linköpingsbor ska kunna köpa hus till rimliga priser.

– Ett av våra starka verktyg som förra majoriteten inte använde sig av är ju Stångåstaden. Det är ändå ett kommunalt allmänt fastighetsbolag, säger hon.

Hur vill ni använda Stångåstaden?

– Det är en väg för oss att kunna bygga mer bostäder om vi ser att byggherrarna inte kommer upp i de nivåerna vi ser att vi behöver ha.

Det är ett antal byggprojekt i gång i Linköping, men det är långt ifrån tillräckligt för att möta efterfrågan. Kommunens tjänstemän har tillsammans med byggherrar och mäklare kommit fram till att ungefär 1 000 nya bostäder per år behövs.

– De nivåerna är vi inte alls uppe i, säger Kristina Edlund.

Företrädaren som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Muharrem Demirok (C), uttalade i Corren härom veckan en frustration över att byggplanerna finns men inte omsätts i produktion. Kristina Edlund håller med om problembeskrivningen.

– Ja. Basen och grunden är satt för att kommunen ska kunna ta sig an utmaningen. Många byggherrar har känt att det har varit en monolog från kommunen och vi behöver se till att det blir en dialog. Så att vi har en gemensam bild.

Mycket går att styra lokalt, men kommunen är också beroende av nationella beslut. Kristina Edlund nämner särskilt bullerfrågan, där flera byggplaner har gått i stå på grund av otydliga riktlinjer. Men också Ostlänken.

– Vi vill att innerstaden ska gå från 20 000 till 50 000 invånare, så att Ostlänken får spaden i marken är verkligen en nöt att knäcka just nu. Skulle vi få en tunnel i stan ger det såna otroliga möjligheter samhällsbyggnadsmässigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om