Så var Vego-mässan i Linköping

En av världens starkaste män och en av världens, troligtvis, kramgoaste hönor minglade på mässan Linköping Vego – som i år slog besökarrekord.

Bästa recept. Efter att ha experimenterat med ris, sötpotatis och kryddor blev Mattias Nyström vinnare av Bästa Vegorecept 2018.

Bästa recept. Efter att ha experimenterat med ris, sötpotatis och kryddor blev Mattias Nyström vinnare av Bästa Vegorecept 2018.

Foto: privat

Linköping2018-02-10 19:28

På lördagen fylldes Linköping Konsert & Kongress med över 40 utställare och 1100 besökare när Linköping Vego hölls för fjärde året i rad. Årets tema var träning och hälsa.

På plats var Östgötasvamp med VD Mahziar Namedanian i spetsen. Företaget har, efter tre års arbete, fått godkänt av Livsmedelsverkat och EFSA (European Food Safety Authority) att producera vitamin D-berikade svampar.

– De flesta källorna till vitamin D kommer från animaliska produkter, så svampen är en bra källa för veganer och vegetarianer. Eftersom vi ökat mängden vitamin D kan de nu få i sig 100 procent av sitt dagliga rekommenderade intag genom att äta 100 gram. Det är ungefär fyra svampar, säger Mahziar Namedanian.

Mässan erbjöd flera föreläsningar. En höjdpunkt var när en av världens starkaste män, Patrik Baboumian, berättade om träning. Efteråt ville många köpa en signerad bok eller ta selfie med den tyske veganförespråkaren.

Mellan föreläsningarna höll besökarna sig sysselsatta med smakprov. Kön ringlade sig lång till Falafelhusets monter.

– Vi säljer ingenting här idag utan vi har bara smakprov, kuponger och rabatter. Vi säljer inte bara vegetarisk mat på Falafelhuset men falafel innehåller bara kikärtor och kryddor, säger ägaren Alaaeddin Alaswad.

För den som ville tjuväta en semla innan fettisdagen fanns veganska alternativ, bland annat vid Elena Romanovas monter. Hon bakar tårtor och andra bakverk till Sveahof hembageri i Övre Vasastan i Linköping.

– Det är många som är intresserade och tycker det är kul att sådant här finns att köpa i Linköping, utan att man behöver beställa i förväg, säger hon.

Även Manal Kwarra och Lamis och Anwar Alserri sålde söta veganska bakverk. De bakar som hobby och ville visa upp mat från andra kulturer.

– Idag har jag lagat tre olika sorters baklava, en med pistage. Det här är mitt intresse på helger, säger Manal Kwarra.

– Vi lagar arabiska sorter. Jag är från Palestina och min kompis från Syrien, säger Anwar Alserri.

Som den studentstad Linköping är så fanns naturligtvis en studentförening på plats. Liva (Linköping Vegan Association) har närmare 60 medlemmar.

– Vi har lanserat en vegankarta över Campus där man kan hitta veganska alternativ på de olika restaurangerna och caféerna som finns, säger Hugo Samuelsson från Liva.

Forskare från Linköpings universitet kan få anslag från Forska utan djurförsök, som drivs på ideell basis. Organisationen befann sig naturligtvis också på mässan.

– Det regelverk som finns idag är baserat på djurförsök. Om ett läkemedelsföretag tar fram ett läkemedel utan djurförsök så kan det stoppas av Läkemedelsverket för att de kräver djurförsök. Därför jobbar vi med politisk påverkan. Frågan är: Vill vi att Sverige ska vara en framstående forskningsnation. Ja eller nej?, säger kanslichefen Carina Franzén.

Genom åren har organisationen varit med och skapat en attitydförändring i Sverige. Djurförsök har gått från en djurskyddsfråga till en forskningsfråga.

– Även läkemedelsbolagen vill skynda på utvecklingen av djurfria metoder men de drivs av ett ekonomiskt incitament, säger hon.

Som tidigare år korades årets bästa vegorecept. Vinnare 2018 blev Mattias Nyström.

– Jag ställde upp för att uppmuntra att fortsätta hålla i tävlingen. Att vinna var inte fokus då, även om det är roligt, säger han.

Måltiden består av sötpotatis och ris.

– Riset är extra gott eftersom det är med lök, vitlök och kryddor och kokat i kokosmjölk. Det går att äta bara riset om man vill det.

Under mässan såldes många böcker och tidningar om att äta mat fri från djur. Gunnar Fernlund ger ut böcker om veganism genom bokförlaget Soul Foods.

– Man kan göra otroligt mycket för hälsan genom att ändra sina kostvanor. Det är vetenskapen som säger det, det går inte att argumentera emot. Men matvanor är inte enkla att ändra på då det är mycket tradition i mat. Det kan vara svårt när alla i sin omgivning äter mycket kött- och mjölkprodukter. Vi ger ut böcker för inspiration, som ska ge en övertygelse om att det här är rätt väg att gå!

Veganism. Förlaget Soul Foods säljer böcker som riktar in sig på en vegans livsstil.
Veganism. Förlaget Soul Foods säljer böcker som riktar in sig på en vegans livsstil.
Bästa vegorecept 2018

Vinnare Mattias Nyström

Ingredienser:

Sötpotatis med marinad:

• 4a sötpotatisar

• 2 klyftor vitlök

• ingefära (skär upp ungefär 5-6 cm grovt och skalad)

• 3 salladslökar

• 2 habaneros (eller något annat med mycket smak)

• lite timjan

• lite salt

• lite kanel

• lite paprikakrydda

• lite muskot

• 2 matskedar tomatpuré

• limejuice

Ris och bönor:

• 200g basmatiris

• 1 gul lök (finhackad)

• 2 klyftor vitlök

• lite salt

• en del timjan

• 400g kokosnötmjölk

• 200ml kallt vatten

• en burk/paket kidneybönor

Steg för steg:

Sötpotatis:

1. 1. Skär sötpotatisen i klyftor och nagga dem lite (då kommer marinaden att åka in lite i potatisen)

2. 2. Mixa ihop alla marinadingredienser (gärna i en mixer om det inte finns så får man finhacka alla ingredienser och blanda ihop)

3. 3. Häll mixen över sötpotatisklyftorna och blanda ihop så att det blir marinad överallt.

4. 4. Lägg in i ugn i 30-35 minuter på 200 grader (tills det är klart helt enkelt).

Riset:

1. 1. Häll riset och vattnet i en kastrull och rör runt tills det blir grumligt. Häll sedan ut vattnet så att endast riset är kvar i kastrullen.

2. 2. Häll i alla andra ingredienser förutom bönorna och rör runt.

3. 3. Värm tills det kokar, minska temperaturen. Sätt på ett lock och låt stå i 10 minuter. (Samma princip som när man brukar koka ris)

4. 4. Ta av locket och häll i bönorna. Rör runt försiktigt så att bönorna blandas in i riset.

5. 5. Serverar tillsammans med sötpotatisen (som är klar nu)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!