Så kör de pulkatävling utan snö

I helgen intar studenter Vallabacken för Norra Europas största parallellsaucertävling, VSR. 30 lag från olika delar av landet tävlar om att vara snabbast och snyggast i egenkonstruerade saucers.

Snöbrist. I år verkar det inte bli någon snö på Valla saucer rennen.

Snöbrist. I år verkar det inte bli någon snö på Valla saucer rennen.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-02-03 18:30

Saucer betyder tefat, men i denna tävling byggs saucers av allt från luftmadrasser till mixerbord och två lag i taget tävlar mot varandra ner för backen.

– Många har hjul på sina saucers, berättar Hannes Freij som är backansvarig tillsammans med Alexander Lindell.

Hjul är någonting som kan behövas i tävlingen, för det finns ingen snö. Förra året var det lervälling som fungerade att åka i men i år är marken stenhård.

– Det är alltid snö på VSR brukar vi säga, ironiskt då för det är ju aldrig någon snö, säger Hannes Freij.

VSR anordnas av Y-sektionens sexmästeri från Linköpings universitet, men även utlandslag från Chalmers deltar. Tävlingen har funnits sedan 1979.

– Det här är gamla Linköpings äldsta aktivitet har vi hört. Den äldsta fortgående traditionen, inte ens julmarknaden har hållit på så länge, säger Alexander Lindell.

Klockan 11 på lördagen är det dags för de 30 lagen att påbörja tävlingen inför en stor publik. Domare, deltagare och publik kan klä ut sig i grönt, för årets tema är Luck o´ the irish, eller St. Patrick's day.

– Det här temat har inte genomförs på universitetet tidigare vad vi vet. I år verkar många uppskatta temat och det är ganska lätt att klä ut sig till, säger Alexander Lindell.

Efter tävlingen är det dags för deltagare och åskådare att ta sig till Efterkälken, en fest i universitetets lokal Kårallen. Arrangörerna har förutom att anordna tävlingen och festerna även tagit fram en VSR-öl och gjort låtar för vad de kallar "Linköpings mest grandiosa helg".

Tävlingsregler:

1. Backansvarigas ord är lag

2. Domarna och tidtagarna har alltid rätt... alltid.

3. Domarna förbehåller sig rätten att döma orättvist

4. Externa krafter får endast tillföras saucern bakifrån.

5. Föraren skall under åk ha hjälm på huvudet

6. Saucern ska ha gått igenom saucerbesiktiningen

7. Backansvariga är inte, inte mutbara

Källa: Valla saucer rennens broschyr 2017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!