Så kan nötallergiker bli hjälpta

Jordnötsallergi är ett gissel för många. Och det är många gånger svårt att veta om den mat du äter innehåller spår av jordnötter. Det vill en grupp studenter vid Linköpings universitet råda bot på med en enkel dosa.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-07-31 07:00

Fem procent av Sveriges unga befolkning beräknas ha jordnötsallergi. Och den allergiska reaktionen om du skulle råka få i dig jordnötter via maten du äter är i regel stark. Alla vi som läser vad som står på våra livsmedelsförpackningar har väl någon gång stött på formuleringen " kan innehålla spår av nötter". Risken för att du som lider av jordnötsallergi någon gång skulle kunna råka få i dig bitar av jordnöt är därför överhängande. Det problemet vill sjutton studenter med olika studieinriktningar på Linköpings universitet lösa med en smidig dosa.

– Vi ville ta fram något som är relevant, och som faktiskt är användbart. De flesta nötallergiker är allergiska mot just jordnötter, och du reagerar ofta starkt om du råkar få i dig bitar av dem, säger Marielle Danelljan som är civilingenjör inom kemisk biologi.

Tanken är att gruppen, som främst består av biologer och tekniska/kemiska biologer,ska utnyttja bakterier för att odla fram ett egendesignat protein. Detta egendesignade protein har förmågan att lysa rött och kommer att vara inbundet till en jordnötsspecifik antikropp som i sin tur har förmågan att lysa grönt. Detektorn kommer att känna av en energiöverföring mellan detta antikropp/protein komplex vid frånvaro av jordnötsprotein och detektorn kommer då indikera att maten är fri från jordnöt. Vid spår av jordnötter i maten kommer jordnötsprotein istället att binda in till antikroppen och sparka ut det egendesignade proteinet vilket medför en förlust i energiöverföring som detektorn kommer känna av och istället indikerar att maten inte är okej att äta.

Patricia Gullberg berättar att det finns alla möjligheter att kunna modifiera detektorn i framtiden.

– Inom ramen för det här projektet har vi valt att satsa på jordnöttsallergi. Till det har vi använt oss av antikroppar som är specifika för just jordnötter. Men det finns all möjlighet att byta ut dem mot någon annan typ av antikropp. Exempelvis gluten.

Syftet med att framställa detektorn är också att delta i en tävling i Boston, USA i september. Där 280 universitet tävlar om den bästa uppfinningen. Det finns flera kategorier att tävla i, men exakt vilken gruppen ska delta i har de ännu inte bestämt sig för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!