Han besöker Linköping för att föreläsa om Kontantupprorets kamp mot de stora bankernas sträva att slippa hantera kontanten. Björn Eriksson använder oftast kort när han betalar och hans plånbok är full med olika kort. Men han vill ha möjligheten att kunna betala för små saker eller för små tjänster med pengar.
– Det är inte alls bara äldre som kan ha problem att ta sig till bankomaten eller som vill betala vissa saker med kontanter. På glesbyggden kan det också vara svårt. Och hur ska föräldrar ge veckopengar till sina sjuåringar? Det blir väl inte kreditkort med kod, säger han.
Besökt många idrottsföreningar
Björn Eriksson var landshövding i Östergötland under tolv år. Han är känd för att ha hunnit hälsa på så gott som varenda förening i länet under sin tjänstgöring. Han minns väl vilka problem som många ideella idrottsföreningar hade efter att de anordnat något evenemang.
– Folk betalar för kaffe och bullar med pengar och sedan står föreningens gubbar och gummor med en påse full med kontanter. Detta ska sättas på föreningens konto, men man ska också ta sig till banken och det kostar dessutom pengar, säger Björn Eriksson och fortsätter:
– Därför hamnar idrottsföreningens pengar i mikrovågsugnen. De göms oftast där innan man sätter dem på kontot.
Bankerna nobbar Seniorerna
Han säger sig ha förståelse för att landets fyra stora banker vill tjäna pengar på utökad kortanvändning. De vill slippa hantera kontanter, vilket är kostsamt. Och samtidigt tar man ut avgifter för användning av kort. – Men det är viktigt att banker erkänner drivkraften bakom och att inte driver det för hårt. Vi får inte skapa ett samhälle där många människor blir utanför.
Björn Erikson bjöds in av föreningen Seniorerna. Föreningen bjöd även in representanter för bankerna. Men, enligt Inga-Maja Rydholm från Seniorerna ville ingen av representanterna komma och diskutera saken.