Rullstolsburen förlorar p-tillstånd

Gull-Britt Roos har haft parkeringstillstånd för rörelsehindrade i sex år. Nu dras det plötsligt in.– Jag förstår inte hur kommunen tänker. Nu har min hälsa dessutom blivit sämre, säger Gull-Britt Roos.

Gull-Britt Roos får avslag på sin ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Gull-Britt Roos får avslag på sin ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Foto: Aris Velizelos

Linköping2016-05-23 07:30

Sedan några år tillbaka är Gull-Britt Roos i Linköping rullstolsburen. Hon behöver ständig tillsyn och vid hennes sida finns hennes sambo, Uno Bergqvist, som hjälper henne.

Gull-Britt Roos är inte kapabel att köra bil själv, där har Uno hjälpt till och agerat chaufför. På grund av detta har paret två gånger ansökt om ett treårigt parkeringstillstånd för rörelsehindrad passagerare.

Det har tidigare inte varit några problem att få tillståndet men nu har de fått avslag, trots Gull-Britts försämrade hälsa.

– Vi har haft parkeringstillståndet i sex år. Nu väljer de att avslå vår ansökan, trots att kommunen har börjat handikappanpassa vår bostad, det är märkligt, säger Gull-Britt Roos.

Inget förnyat tillstånd

Den 18 mars gick Gull-Britts tillstånd ut vilket gjorde att hon och hennes sambo Uno Bergqvist fick söka ett nytt. Detta gjorde paret i god tid för att försäkra sig om att det skulle hinna bli förnyat. Oturligt nog skickades fel läkarintyg in men ansökan kompletterades med det rätta efter en kort tid.

Cirka en vecka efter utgånget tillstånd kom beslutet. Parkeringstillståndet skulle inte förnyas. Detta grundas på en bedömning av Gull-Britts första läkarintyg samt ett telefonsamtal mellan kommunen och hennes son.

Gull-Britt har ingen son.

Det hon däremot har är sitt andra läkarintyg där det klart och tydligt står att hon är i behov av handikapparkering. Hon får inte lämnas utan tillsyn av sin sambo när han enligt kommunen ska åka och leta parkeringsplats. När vi frågar varför de har hänvisat till en son som inte existerar och inte tagit hänsyn till ett läkarintyg som klart och tydligt säger att Gull-Britt är i behov av handikapparkering så får vi först inget svar.

– Vi har tystnadsplikt vad gäller enskilda fall och kan därför inte lämna några uppgifter på denna fråga, skriver Charlotta Holmgren, gruppchef på särskild kollektivtrafik i kommunen.

Senare återkommer hon i ett mail.

– Alldeles uppenbart är det ett misstag när en handläggare uppfattar att det är en son man är i kontakt med, skriver hon. Att något läkarintyg i något fall skulle ha lästs fel känner jag inte till.

Avslog överklagandet

– Man kan ju undra hur de tänker när de gör sådana bedömningar, säger Uno Bergqvist, Gull-Britts sambo.

Paret skrev direkt efter beslutet ett överklagande till länsstyrelsen. Efter lite mer än en månad så kom beskedet att länsstyrelsen valt att avslå överklagandet.

I just detta fall bedömer länsstyrelsen att Gull-Britt inte uppfyller kraven för ett parkeringstillstånd trots läkarintyg.

– Vi bedömer att hon har förmåga att kommunicera med sin omgivning och därmed kan vänta på sin sambo som parkerar bilen, säger Anne Rydell, länsjurist.

Kommunen och länsstyrelsen följer transportstyrelsens riktlinjer.

– Vi följer transportstyrelsens praxis som har blivit mer restriktiv och hård, säger Anne Rydell.

En jobbig tid

Paret ska nu lämna in ännu ett överklagande.

– Det enda vi kan göra är att överklaga igen, men det tar väldigt lång tid att få besked från kommunen. När vi har ringt så säger de bara att de har mycket att göra, säger Uno Bergqvist.

Det har varit jobbigt för paret under den tid som de har fått klara sig utan tillstånd. Uno vägrar att lämna Gull-Britt ensam.

– Jag tycker det är inhumant av kommunen att föreslå att hon ska behöva sitta själv och vänta när jag letar parkeringsplats, framförallt på vintern, säger Uno Bergqvist.

Parkeringstillstånd

Ansökan för ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade görs till kommunen och miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Ansökan ska alltid göras, även om man tidigare har haft det under en längre tid.

Blanketten som finns på kommunens hemsida innehåller en del där läkarintyg ska finnas.

Blir det avslag så har man rätt att överklaga till länsstyrelsen.

För att få parkeringstillstånd som passagerare krävs att man är "värnlös" och inte kan lämnas utan tillsyn.

Med "värnlös" menas att man inte kan kommunicera och påkalla hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om