"Rör inte biblioteket i Skäggetorp"

Nu går tre borgerliga partier emot beslutet att flytta biblioteket från Skäggetorp centrum till det nya Allaktivitetshuset.

Politikerprotest. Politiker från den borgerliga oppositionen samlades i Skäggetorps centrum för att protestera mot S+MP+L-majoritetens beslut att flytta biblioteket.

Politikerprotest. Politiker från den borgerliga oppositionen samlades i Skäggetorps centrum för att protestera mot S+MP+L-majoritetens beslut att flytta biblioteket.

Foto: Elin Elmby

Linköping2016-03-16 05:30

Det är M+C+KD som anser att S+MP+L-majoritetens beslut är felaktigt och på tisdagen delade de ut flygblad på Skäggetorps centrum, med protester.

– Det är märkligt att man säger att man vill satsa på stadsdelscentrum i Linköping men väljer att dra bort sin egen, kommunala verksamhet ur centrumhuset i Skäggetorp, säger Christian Gustavsson (M).

Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande, Lars Vikinge (C), säger så här:

– Ett politiskt självmål. De har chansen att satsa på folkbildning i Skäggetorps centrum, med folkhögskoleverksamhet och med biblioteket som bas. Men det gör man inte.

Kristdemokraten Andreas Adenfors är på plats, liksom moderaten Paul Lindvall och Muharrem Demirok (C) som tidigare kritiserat beslutet. Alla river de av svidande kritik med ungefär samma innebörd.

– Risken är att det blir ett bibliotek för Skäggetorpsskolan i stället för invånarna, säger Paul Lindvall.

Peter Särud, stadsdelsutvecklare för fastighetsbolaget Willhem som äger Skäggetorps centrum, har sammankallat politikerna. Han anser att det finns stora fördelar med att ha biblioteket i centrum.

– Vi vet att det finns en stor efterfrågan för det. Man går och handlar och sedan går man till biblioteket. Det är nära och praktiskt. Vi har fått flera bildningsförbund intresserade tack vare närheten till biblioteket, säger han.

Anna Chantre, verksamhetsansvarig på biblioteket, berättar att hon inte fått frågan om vad en flytt innebär.

– Trenden i Sverige är ju att man flyttar in biblioteken i köpcentrum, inte att man lämnar dem.

"Riv upp beslutet"

I köpcentrumet försvinner flygbladen med Skäggetorpsborna. Men åsikterna går isär. Haetham Alshee gillar tanken på ett nytt bibliotek nära skolan:

– Det skulle göra så att ungdomarna gick till biblioteket oftare. Det skulle vara väldigt bra för barnen, säger han.

Hashem Kacem vill också ha biblioteket i allaktivitetshuset.

– Men bara om det blir större och har bättre förutsättningar än det har har i dag.

Sundus Sulainan anser att biblioteket ska vara kvar:

– Jag har gått hit och läst, och lånat böcker till barn och barnbarn. Jag handlar och går till biblioteket. Det är väldigt bra för oss som inte är så unga, säger hon.

Kent Andreassen går ett steg längre:

– Socialdemokraterna borde riva upp beslutet och komma hit och fråga oss först!

"Smart lösning"

Allaktivitetshuset kostar 46 miljoner att bygga, och har en beräknad nettokostnad för driften på 7,5 miljoner kronor. Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande, Cecilia Gyllenberg-Bergfasth (MP) finns inga planer på att ändra beslutet.

– Om alla verkligen är emot det får vi kanske tänka om. Jag har svårt att se att vi inte ska satsa på ett stort bra bibliotek i Skäggetorp, säger hon.

Och det måste vara i allaktivitetshuset?

– Det är en smart lösning. Vi har satt en ram nu för verksamheten. Vi får hem det rent ekonomiskt om vi lägger ihop allaktivitetshuset med biblioteket och koncentrerar kulturverksamheten där. Vi får stordriftsfördelar med många verksamheter på ett ställe och då kan vi göra ett bra bibliotek. Vi behöver biblioteket, verksamheterna för 10–12-åringar för 16-åringar. Då har vi verksamhet hela dagarna. Annars måste vi göra nya beräkningar.

En del oroar sig för att det förvandlas till ett skolbibliotek ...

– Det tror jag inte. Det ska vara en plats dit alla kan komma. Det är meningen. Vi ska ju fylla huset med många typer av aktiviteter som ska få människor från hela Linköping att vilja komma dit. Konst, teatergrupper, dans. Det är inte klart än. Skjutsar man sina barn hit så går man kanske och handlar också.

"Trygg plats"

Hur ska det nya biblioteket se ut?

– Det finns ett ställe där människor inte bråkar. Biblioteket är en trygg plats. Vi vill lyfta in den trygga platsen till att bli det centrala i allaktivitetshuset. Det gamla allaktivitetshuset var inte en trygg plats för unga kvinnor. Vi kommer jobba mycket utifrån feministisk planering när det gäller inredning och byggnad. Det ska inte ges utrymme för att det sitter några personer i ett hörn och stör andra. Alla rum ska vara trygga. Du ska inte kunna gömma dig någonstans, eller sitta och spana från något hörn.

Har ni ställt frågan till bibliotekspersonalen?

– Nej, det har vi inte ställt till dem specifikt. Vi har inte sett det som ... hur ska jag förklara? Det Skäggetorpsborna behöver är det vi vill fokusera på.

Har ni frågat de boende?

– Nu ska vi gå ut med en bred medborgardialog i hela Linköping. Men för att få ekonomin att gå runt så behöver vi biblioteksverksamheten. Ett allaktivitetshus har det funnits stöd för länge. Men nu har vi satt ramen för verksamheten, säger Cecilia Gyllenberg-Bergfasth.

Medborgardialogen om allaktivitetshuset förväntas vara klar i september i år.

Allaktivitetshuset

Byggkostnaden beräknas till cirka 46 miljoner kronor, av kommunala bolaget Lejonfastigheter. Huset innefattar då entré, café/restaurang, aktivitetsyta, bibliotek, ytor för att hysa konstnärer och kulturutövare, administration/personalutrymmen, förråd, maskinutrymmen/tekniska utrymmen samt angöring vid entré och parkeringsytor. Kommunen hyr sedan från Lejonfastigheter, vilket innebär en hyreskostnad om cirka fyra miljoner kronor per år under en avtalsperiod om 25 år.

Nettokostnaden för driften beräknas till 7,5 miljoner kronor per år, totala kostnaden blir 14 miljoner men det ska finansieras genom verksamheter via andra kommunala verksamheter och rena intäkter från exempelvis kafé- och restaurangverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!