Resebolagen rustar för internetkrig

I sommar lovas snabbare internet ombord på både Swebus och SJ. När surfande ombord blir allt viktigare används wifi som vapen i striden om kunderna.

Foto: Foto: Swebus

Östergötland2016-06-23 15:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi är övertygade om att vi har bättre internet ombord än SJ, säger Swebus presschef, Christel Grip.

Från och med den 1 juli blir det tillåtet för teleoperatörerna att öppna upp 4G-nätet för internetsurf ombord på de svenska tågen. Fram tills nu har det inte varit tillåtet då 4G-nätet har legat på samma frekvens som tågens kommunikationssystem och då varit en säkerhetsrisk. Nu har alla inblandade parter kommit fram till en lösning. Resultatet blir snabbare surf framöver för dem som använder sig av 4G-nätet ombord på tågen.

Bussbolaget

Detta har fått konkurrenten Swebus att agera. I takt med att internet ombord blir allt viktigare för resenärerna gäller det att hålla jämna steg. Samtidigt som 14 nya bussar tas i bruk på sträckan mellan Göteborg och Stockholm, via Linköping och Norrköping, installeras också vad de själva kallar för ett "Super Wifi". Med detta ska man flytta fram positionerna i det kommande internetkriget i sommar.

– Vi uppmanar alla kunder att testa hastigheten ombord, säger Christel Grip.

Kollegor

Vad som framförallt lovas, med hjälp av en ny router, är ett stabilare surfande då den kan sammanslå bandbredd från flera mobiloperatörer.

Swebus ser SJ som sin största konkurrent om resenärerna. Men på SJ vill man inte se det hela som någon strid alls.

– Vi ser inte Swebus som konkurrenter utan som kollegor. Alla som vill göra det bättre för resenärna är välkomna att göra så, det vinner vi alla på, säger Alejandro Soler på SJ.

Blir snabbare

Swebus går offensivare fram.

– Vi har gjort vårt drag och står väl rustade inför sommaren. Vi får se vem som går vinnande ur striden, säger Christel Grip på Swebus.

Ingångsvärdena för internetkriget ser på förhand ganska jämna ut. Var i landet man reser, vilken typ av tåg man sitter på och hur många medresenärer man har spelar roll för hastigheten. Vad som däremot lovas från både tåg- och busshåll är snabbare surf på ett eller annat sätt i sommar. Nu får resenärerna själva avgöra.

3G och 4G är internet via master som kan användas till en mobil eller bärbar dator överallt där det finns täckning.

Wifi är internet via en router och kan användas i närheten av den.

Mbit per sekund innebär hur många Megabytes som kan laddas ner per sekund, ju fler desto snabbare.

Om man inte loggar in på SJs egna wifi ombord utan använder mobilsurf i antingen 3G eller 4G kan man nå en maxhastighet på 100 Mbit per sekund. För att jämföra så kom swebus i sin egna mätning upp i 154 Mbit per sekund. Men, surfhastigheter i både 4G-nätet och i wifi är beroende av många olika variabler. Bland annat beror wifi-hastigheten på hur många som använder sig av den samtidigt. När Swebus gjorde sin mätning var det bara två resenärer ombord, alltså många färre än vad bussarna med 55 platser vanligtvis tar.

55 platser är å andra sidan betydligt färre än vad som brukar finnas ombord på ett SJ-tåg. Det kräver en mer avancerad wifi-lösning som gör att tågsurfaren kan komma upp i en hastighet av 48 mbit per sekund. SJ har gjort tester med ett pre 5G-system där de har kommit upp i 100 Mbit per sekund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!