Polisen: Vi brister i det tekniska kunnandet

Polisens utredare Claes Solid valde till en början att lägga ner anmälan om ofredande mot elvaåriga Ida, men efter de senaste meddelandena som skickats till henne via chatten Kik säger han att ärendet kommer att tas upp igen.

Claes Solid, utredare.

Claes Solid, utredare.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-12-21 06:45

– Det har blivit betydligt grövre ordalag med konkreta personangrepp, säger Claes Solid som inte utesluter att ärendet även kan komma att få rubriceringen olaga hot.

Bland de senaste trakasserierna uttalas en önskan om att flickan bör dö och det före­­kommer även små bilder av en pistol, en kniv och en hammare i meddelandet.

Enligt Claes Solid ökar antalet brott på nätet. De antar också nya former och kan vara svåra att komma till rätta med av flera skäl. Polisen kan i ett tidigt skede misstänka att den som ligger bakom är yngre än 15 år, vilket då innebär att de inte är straffmyndiga.

De allra flesta ärenden bedöms heller inte tillräckligt allvarliga för att en förundersökning ska inledas, även om själva kränkningen kan upplevas som mycket stark för den drabbade.

– Det motiverar sällan den utredningsprocess som erfordras med internationella­ kontakter. De allra flesta ärenden kommer inte till någon utredning, medger Claes Solid.

I ärendet som rör Ida förekommer det namn i sparade skärmdumpar som gör att han har något att arbeta vidare med. Däremot har han ännu inte tagit någon kontakt med chattsajten Kik som redan svarat kommunens IT-koordinator och meddelat att det finns ett upplagt ärendenummer och lämnat information om hur man ska gå tillväga för att kunna kommunicera vidare.

När det kommer till polisarbetet är det aldrig en enskild utredare som tar kontakt med en aktuell sajt. I stället sköts arbetet via rikskrim som tar kontakt med motsvarande myndighet i det aktuella landet. Solid skulle personligen välkomna ett smidigare sätt att arbeta där man som utredare kan begära ut material direkt från respektive­ administratör.

– Det vore fantastiskt. Det finns många falluckor och generellt tror jag att vi är dåliga på att vara inne i de sociala medierna och leta efter vad man kan använda i brottsutredande åtgärder. Rent allmänt finns det en brist på tekniskt kunnande, man vet inte hur man ska gå tillväga. Ungdomar, de lever sitt liv genom sina mobiltelefoner.

Claes Solid går så långt som att likna den tekniska utvecklingen av mobiler och datorer i samhället vid en tsunami.

– Vi måste bli betydligt skickligare på att utreda brott där mobiler och datorer används i brottsligt sammanhang.

Samtidigt är han noga med att poängtera att okunskapen inte får till följd att ärenden inte utreds.

– Det blir bara ett trubbigare sätt att göra det på.

Att tänka på vid anmälan

Spara bevisen digitalt, skriv inte bara ut på papper. Trots att det kan kännas jobbigt att ha kvar ett hotfullt meddelande är det viktigt att inte radera mejlet eller inlägget.

Ta skärmdumpar. Då har du bilder, kommentarer och inlägg sparade även om de skulle raderas.

Du kan också be någon titta på originalet. Om ärendet går till rätte­gång kan den personen vittna om att din skärmdump inte är manipulerad.

För att få bort kränkande material från nätet ska du vända dig direkt till nättjänsten som missbrukats. Det kan också leda till att personen som hotat dig blir avstängd. Gör inte det förrän du har sparat bevisen.

Källa: Polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!