Pensionärerna på raggarrunda

De hade laddat hela förmiddagen. Sedan hördes ett för många välbekant motormuller. Nu skulle det bli raggarrunda!

Britta Kleist, 97 år, hade sett fram emot den här dagen länge.

Britta Kleist, 97 år, hade sett fram emot den här dagen länge.

Foto: Annica Hesser

Linköping2018-06-03 18:00

Solen blänkte i lacken när veteranbilarna från bilklubben Onkel Sam i Mjölby rullade in på parkeringen intill äldreboendet på Näckrosvägen i Sturefors utanför Linköping. På andra sidan buskaget satt ett 20-tal förväntansfulla personer som såg fram emot en åktur i det fina vädret på lördagen. En av dem var Berit Lindmark, 83 år, som bott i Sturefors i 16 år.

– Det ska bli roligt och komma ihåg sådant som man hade själv som tonåring, då var det sådana här bilar.

Hon siktade på att åka öppen bil. Men hon var långt ifrån den enda som spanade in den enda cabben som fanns. Det var en rosa Ford Mercury som ägdes av Janne "Berga" Pettersson. Bilen blev snabbt fullsatt och Berit Lindmark hoppade i stället in i Bjarne Ingemarssons vita Pontiac Catalina, årsmodell, -70.

Lite bilhistoria blev det också när Gösta Baumgardt berättade om Fords mindre lyckade modell Edsel som var uppkallad efter Henry Fords son.

– Den blev en flopp! Det gick väldigt dåligt att sälja. Jag vet inte om det var några fel på den. Den kom inte ut i många exemplar, säger Gösta Baumgardt.

Sedan har det blivit dags att rulla iväg. Öppna rutor låter vinden fläkta i värmen.

Efter turen var det många glada miner. Initiativtagaren till bilturen var Anna Johansson, vårdbiträde på Näckrosvägens äldreboende. När den första klubben som skulle köra fick förhinder lade hon ut en efterlysning på Facebook.

– På en eftermiddag blev det 800 delningar, jag är så nöjd med det. Jag har fått säga nej till några, vi hade för många bilar, säger hon. Jag blir rörd över hur glada de har blivit. Och alla grabbarna är fantastiska som kommer hit och gör det här helt probono, de får korv, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!