Parken fylldes av fordon

Bensinångor och grilldoft, mullret från hundratals motorer och så Frasse Fransson förstås. Där har du torsdagskvällarna i Nykvarnsparken.

Tjugo torsdagar under sommarsäsongen är det motorträffar i Nykvarnsparken. Intresset är stort.

Tjugo torsdagar under sommarsäsongen är det motorträffar i Nykvarnsparken. Intresset är stort.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-06-02 22:15

Videon är inte längre tillgänglig

Sedan 2009 har det pågått, fikaträffarna för motorintresserade. Varje torsdag – totalt 20 gånger – under sommarsäsongen samlas flera hundratals motorintresserade för att fika, kolla på bilar eller motorcyklar och umgås i största allmänhet.

Under två, tre timmar kommer de i ett jämnt flöde. Allt från riktigt gamla veteranbilar till imponerande "amerikanare" och däremellan allt från folkabubblor till helt vanliga svenssonåk. Som om det inte räckte så är det ett skapligt antal motorcyklar som också tar svängen förbi Frasse Fransson som – likt en dirigent – med precis rörelser visar vart alla ska ta vägen.

Varje torsdag har ett tema och temat för den här kvällen är Blårök – ett tema i tvåtakt.

– Temadelen är i norra delen av parken och där borta står nu både gamla Saabar och mopeder, säger Frasse medan han viftar förbi ett fantastiskt rosa ekipage – en Cadillac från 1957 – tätt följd av en orange folkabubbla.

Sofia Johansson står vid sin "Björn Borgare". Hon vill inte riktigt kännas vid att den är hennes, men blivande maken Anders Nyström, med ett stort intresse för mopeder, försäkrar att så är fallet. Själv kör han omkring på en äkta amerikansk "gåped" som för en mycket okunnig mest liknar en skateboard med motor.

Att mopeden är uppkallad efter tennislegenden Borg beror på att han när det begav sig gjorde reklam för modellen, förklarar Anders.

Betydligt äldre är då Fredrik Moestedts Monarkped från 1958, som därmed kan fira just 58 år i år.

Frasse dirigerar trafiken åt än det ena, än det andra hållet. De flesta lyder Frasse Fransson.
Frasse dirigerar trafiken åt än det ena, än det andra hållet. De flesta lyder Frasse Fransson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!