Överdoserades på US

Två patienter har fått alldeles för mycket medicin vid Universitetssjukhuset i Linköping som lex Maria-anmäler händelserna.

Foto: Jeppe Gustafsson/Kurt Engström

Linköping2016-09-09 07:30

En 28-årig patient med flera sjukdomar vårdades på sjukhus i över ett år och fick då antiepileptisk medicin i doser som senare konstaterades som alldeles för höga och som gjorde patienten sämre.

Patienten genomgick ett neurologiskt ingrepp i mars 2014 och intensivvårdades sedan efter att ha blivit försämrad. En redan hög medicindos ökades ytterligare. När patienten fördes över till rehabiliteringsmedicinska kliniken i juni 2014 upphörde uppföljningen av vad den höga medicindosen innebär. Patienten försämrades, men det fick neurologiska kliniken klart för sig först i november 2015.

Medicindosen minskades och patienten blev bättre. Chefläkaren som skrivit under lex Maria-anmälan konstaterar att det dåliga tillståndet med sängbundenhet i nästan ett år antagligen har berott på överdoseringen.

En blodsjuk patient behövde blodtransfusion efter att ha tagit tre gånger för mycket av en blodförtunnande medicin efter en blodpropp. Läkaren ordinerade att patienten skulle ta sina förfyllda sprutor två gånger dagligen, men sedan skrevs ett recept på förfyllda sprutor som innehöll tre gånger så mycket blodförtunnande medicin. Doseringstexten ändrades inte. Patienten tog alltså sina sprutor två gånger dagligen ändå. Det ledde till en stor blödning i skinkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!