Östgötar mest hälsosamma i landet

Stoppar östgötar i sig en massa skräpmat och lever osunt i största allmänhet? Inte alls! Självbilden är att vi är nyttigast av alla i hela Sverige.

Sara Fritzsche, till vänster, och Viktoria Karlsson är inte så nogräknade med kosten, erkänner de

Sara Fritzsche, till vänster, och Viktoria Karlsson är inte så nogräknade med kosten, erkänner de

Foto: Pelle Johansson

Linköping2017-10-01 11:46

Nära sju av tio svenskar uppger att de anser sig leva ett hälsosamt liv med bra kosthållning.

Hos östgötarna är siffran ännu högre med nästan åtta av tio som bär på samma uppfattning.

Resultatet bygger på en undersökning som Demoskop gjort, på uppdrag av matproducenten Sevan.

Frågan är dock om studien ger den sanna bilden av hur det verkligen är.

Folkhälsomyndigheten presenterar nämligen i sin årsrapport för 2017 att över hälften av invånarna i vårt avlånga land knallar omkring med övervikt eller fetma.

Det skulle kunna förklaras med att 61 procent av svenskarna uppger att de ser den traditionella husmanskosten som hälsosam mat.

I ett pressmeddelande påpekar Camilla Sjörs, nutritionist och forskarstuderande inom hållbara matvanor vid Karolinska Institutet, att det givetvis inte är någon större fara att äta husmanskost då och då, men att exempelvis kassler, köttbullar med brunsås och pannbiff, inte kan klassas som hälsosam mat.

Istället lyfts andra kök fram som bättre för kropp och knopp, till exempel käk från Mellanöstern.

Hur Linköpingsborna ser på sina matvanor?

Tja, blandat skulle man kunna säga.

Kristian Törngren strävar efter att variera, förklarar han.

– Jag äter så mycket blandat som möjligt.

– Ibland blir det fisk, ibland korv och ibland köttbullar.

Det är oftast dottern som får bestämma, fortsätter Törngren.

– Jag petar in lite grönsaker då och då för att det ska bli en lyckad mix.

Kompisarna Sara Fritzsche och Viktoria Karlsson är inte så nogräknade, erkänner de.

– Jag är förmodligen en periodare där jag går från hälsosamt till mindre bra, säger Sara.

Fredagsfikat med blåbärspaj och vaniljsås, stor latte med extra grädde och en fruktsmoothie känns helt okej, tycker Viktoria.

– Det här visar väl hur vi tänker, skrattar hon.

Andreas Persson fixar mest hemlagat när det är dags att fylla matlådorna.

– Husmanskost och vegetariskt är mina favoriter, avslöjar han.

Sebastian Skogmo berättar att plugget på universitetet tar mycket tid.

Därför får jobbet vid spisen ibland stå åt sidan.

– Om jag ska välja något blir det vegetariskt, säger han och förklarar varför:

– Det har en bra prisbild.

Andreas Persson gillar vegetariskt och husmanskost, berättar han.
Andreas Persson gillar vegetariskt och husmanskost, berättar han.
Undersökningen Topplista

Utförd av Demoskop på uppdrag av Sevan och omfattar 1 219 intervjuer.

Demoskops onlinepanel är telefonrekryterad och baserad på ett riksrepresentativt slumpmässigt urval.

Undersökningen pågick från 24 juli till 6 augusti 2017.

Hälsosammaste köken enligt svenskarna

1. Medelhavsmat.

2. Husmanskost.

3. Vegetarisk- eller veganmat.

4. Thailändsk mat.

5. Mellanösternmat.

6. Indisk mat.

7. Kinesisk mat.

8. Mexikansk mat.

9. Afrikansk mat.

10. Snabbmat.

Källa: Sevan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!