Östgötaleden i fickan

Den 120 mil långa Östgötaleden ska bli tillgänglig digitalt och vem som helst kan delta i kartläggningen.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2014-07-08 06:45

– Ta med matsäck, vatten och telefonen och gå på vandring, säger Britt-Louise Nilsson, strateg på Östsam och en av initiativtagare till projektet.

Vill ni alltså uppmana folk att ta med sig den smarta telefonen ut i skogen?

– Ja men telefonen ligger ju bara där i fickan. Ljudet kan man ju stänga av. Jag tycker att det är en rolig grej att alla som vill kan bidra, säger hon.

GPS-verktyget är en app som enkelt laddas hem till telefonen. Resultatet mejlas sedan till Östsam.

Tanken med den digitala versionen av leden är att den bland annat ska underlätta röjning och underhåll.

– Säg att vi trycker upp 10 000 papperskartor och sen kommer stormen Gudrun. Då får man börja om och det är både kostsamt och inte särskilt miljömässigt, säger Britt-Louise Nilsson.

Naturen förändras, den gör som den vill men GPS-kartläggningen kan göra det stora området mer lättöverskådligt.

Att sätta Östergötlands vandringsstråk på Google-kartan handlar också om att hänga med i utvecklingen och att locka till vandring.

– Vi vill att folk ska gå leden så att den inte växer igen, säger Britt-Louise Nilsson.

Blir de digitala kartorna papperskartans död?

– Nej den digitala versionen ska fungera som ett komplement, ytterligare ett redskap för att kunna förplanera sin utflykt. På kartan vill vi sätta ut till exempel badplatser, toaletter, grillplatser eller matställen, berättar Helene Bäckström, informationsansvarig vid Östsam, och påpekar att de absolut inte rekommendrar någon att gå ut i skogen utan den vanliga papperskartan.

– Det finns inte täckning överallt och i dagsläget är ju vandringsleden inte ens kartlagd utan ska bli det, förhoppningsvis blir det klart under nästa år, säger Helene Bäckström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om