Östergötlands finaste hus utses

Trots att Östergötlands arkitekturpris omfattar hela länet är det i år enbart projekt från Vallastaden i Linköping som nomineras.

Vallavåningen. Studentbostad med femton studenter på en 400 kvadratmeter yta.

Vallavåningen. Studentbostad med femton studenter på en 400 kvadratmeter yta.

Foto: Studentbostäder

Östergötland2017-12-08 11:00

Priset delas varje år ut av organisationen Sveriges Arkitekter Östergötland till ett projekt utfört i länet. Förra året vann bostadshuset Katscha i Norrköping. I år menar juryn att det funnits för många objekt att bedöma, så för att göra uppgiften hanterlig väljer de istället att enbart utse projekt från Vallastaden. De anser också att Bo-expot är värd detta som ett hommage för en totallösning med flera delar.

Här är de sju nominerade projekten:

Designradhuset

Unikt hus som enligt juryn "har blivit karaktärsbyggnader för Vallastaden och något av en reklampelare genom sin unika fasad ...".

Vallavåningen

Studentbostad med femton studenter på en 400 kvadratmeter yta.

Multihuset Flustret

Multihus med plats för 315 bilar, hundratusentals bin och en mängd smarta funktioner för de boende.

iValla

Föränderligt trähus med fyra våningar. Huset är byggt i små boxar och de boende kan lätt flytta väggar, kök och badrum.

House for Mother

Plåthus som bland annat nomineras för att det är en fin kontrast mellan den hårda utsidan och den lätta och ljusa insidan.

Broparken

Juryn menar att "platsen genomgått en fantastisk omvandling, från den fula ankungen (krossdiket), till den vackra svanen. Den har blivit både en urban stadspark och ett lekfullt stycke natur genom Vallastaden".

Plan- och markanvisningsarbetet för Vallastaden

Juryn skriver att "Projektet nomineras för ett konsekvent och målinriktat arbete vilket resulterat i en stadsdel som imponerar och berör".

Vinnaren utses 1 mars 2018.

iValla. Föränderligt trähus med fyra våningar. Huset är byggt i små boxar och de boende kan lätt flytta väggar, kök och badrum.
iValla. Föränderligt trähus med fyra våningar. Huset är byggt i små boxar och de boende kan lätt flytta väggar, kök och badrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!