Östgötasvamp har på ett par år utvecklats till landets största champinjonleverantör med kapacitet att odla 20 ton champinjoner i veckan. Redan från starten har Linköpingsforskaren Mahziar Namedanian, som bytte universitetsvärlden mot champinjonodling, också parallellt jobbat med projektet att få svamp som innehåller D-vitamin.
– Vi har utvecklat en unik metod att tillföra D-vitamin utan att några andra parametrar i svamparna förändras. Det enda som påverkas är mängden D-vitaminer, säger Mahziar Namedanian som är företagets vd.
Vi möter honom och Mo Jalili, ekonomichef, i den stora röda ladan utanför Vikingstad. Ladan har flera rum med svampodlingar som kontrolleras med ett avancerat styrsystem utvecklat av Mahziar Namedanian. Förra året ökade företaget sin omsättning fem gånger jämfört med året innan till 6,2 miljoner kronor. Men visionerna är större än så.
– Vi är det enda företaget i Norden som kan leverera den nya produkten och vi vill vara störst i Norden. I norra Europa finns det många människor som har brist på D-vitamin därför att det är mörkt länge. Ännu större problem har vegetarianer och veganer eftersom den mesta av maten som är rik på D-vitamin kommer från djur, säger Mahziar Namedanian.
De nya champinjonerna med D-vitamin omfattas av "Nya livsmedel-regler". Nya livsmedel eller Novel Food på engelska är ett begrepp för livsmedel och ingredienser som inte har ätits i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997. Ett exempel är chiafrön. Sådana livsmedel måste riskvärderas och godkännas av EU-kommissionen. Men detta räcker inte för att kunna börja sälja livsmedlet utan den nationella behöriga myndigheten måste också utvärdera bevisen och besluta om produkten får godkännas. I Sverige görs detta av Livsmedelsverket.
Under processens gång, som i det här fallet har pågått i två år, kan även andra EU-länders behöriga myndigheter ställa extra frågor som företaget måste svara på.
– Livsmedelsverket distribuerade vår ansökan om den här Novel Food till EU-kommissionen och vi är säkra att vi snart kommer att få det sista godkännandet så att vi kan starta den nya produktionen, säger Mahziar Namedanian.
Efter sommaren står företaget inför nya utmaningar. Det ska byggas flera rum, ett nytt laboratorium, anställas flera och just nu har företaget bara en prototypmaskin som behandlar champinjonerna. Det måste skapas nya. Men det är inget som skrämmer Mahziar Namedanian och Mo Jalili som tillsammans med ytterligare två vänner startade företaget från noll och började med att renovera den slitna ladan.
– Vi vill anställa många fler, nu är vi 19 anställda. Vi vill ge chans till arbetslösa från alla länder och vi kommer att behöva både högutbildad personal och personer utan utbildning. Vi jobbar också med ytterligare två projekt varav ett är att tillverka kompost till svamparna här, men vi behöver en investering för att slutföra det. Alla svenska champinjonproducenter importerar råmaterial till kompost från Tyskland, berättar Mo Jalili.