MP vill flytta flygplatsen

Miljöpartiet vill flytta Linköpings flygplats till Malmen och i stället bygga en helt ny stadsdel.

Foto: Pia Molin

Linköping2014-08-20 22:00

En stad av Linköpings storlek behöver inte ha två flygplatser. Det är Miljöpartiets fasta övertygelse. Därför föreslår partiet att både Jas-flygningar och civil verksamhet på Linköpings flygplats ska flyttas till Malmen.

– Vi har haft kontakt med Malmens ledning och mitt intryck är att det inte ska vara något problem med den delen som rör Jas. Och när det gäller den civila delen har de inte uttryckt att det skulle vara omöjligt på något sätt, säger Nils Hillerbrand, gruppledare för Miljöpartiet i Linköping.

Till ytan är det Saab som äger större delen av Linköpings flygplats och det är ingen vågad gissning att försvarskoncernen tycker att det är bekvämt att ha nära till flygbanan för sina provflygningar.

Än har Miljöpartiet inte tagit reda på hur Saab ställer sig till en eventuell flytt av verksamheten, men de väljer ändå att se hoppfullt på saken.

– Man ska vara optimist så varför inte? Det skulle ge Saab en väldig massa goodwill, men helt enkelt är det förstås inte, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets.

I stället för flygplan som startar och landar vill partiet se en ny stadsdel med bostäder, parker, service och arbetsplatser växa fram. Något som Nils Hillebrand och Annika Lillemets anser ligga i linje med kommunens vision att Linköping ska växa över Stångån.

– Det skulle lösa en stor bullerproblematik och frigöra en massa högattraktiv mark i stadsnära läge med cykelavstånd till torgen inne i stan. Det ger möjlighet till förtätning och vi kan få till den här runda formen på staden i stället för bananen, säger Nils Hillebrand som nu är nyfiken på hur övriga partier ställer sig till förslaget.

– Av de kontakter som jag har haft så har man inte alls visat något intresse utan fördömt det och frågat mig på ett ganska naivt sätt om vi vill lägga ner Saab. Det är inte det vi säger.

Linköpings flygplats

Cirka 115 000 passagerare reser årligen via Linköpings flygplats, även känd som Linköping city airport.

Genom flygoperatörerna KLM och SAS sker dagliga avgångar till Amsterdam respektive Köpenhamn. Drygt 50 personer arbetar på flygplatsen.

Det har bedrivits civil flygtrafik på platsen sedan 1979, då med flygklubbens nuvarande lokaler som terminal. En större terminal byggdes 1987 som kom att byggas ut både 2003 och 2007.

Källa: linkopingcityairport.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!