Motionsanläggningar skjuts på framtiden

Frågan om motionsspår och fotbollsplan i Ekängen kommer att dröja. Ännu längre än det redan gjort. De pengar – 11,5 miljoner – som varit vikta för investeringarna brinner snart inne.

Svårt att få till markköp med priser som kommunen kan betala, säger Elias Aguirre (S) ordförande Samhälsbyggnadsnämnden.

Svårt att få till markköp med priser som kommunen kan betala, säger Elias Aguirre (S) ordförande Samhälsbyggnadsnämnden.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2017-09-06 19:57

Vid tisdagens kommunstyrelsemöte fick kultur- och fritidsnämnden ja till sin begäran att få omfördela fyra miljoner av de 11,5 för att kunna köpa ett nytt tuff-tufftåg till Gamla Linköping. Det gamla, mycket älskade, dieseldrivna tåget är uttjänt. Nu ska nämnden köpa ett mera modernt och mera miljövänligt tåg.

Dystrare ter det sig för Ekängsborna. Som det ser ut nu kan inte skymten av en fotbollsplan eller ett motionsspår ens anas i fjärran.

– Tyvärr har vi inte lyckats komma fram i markfrågan, säger Elias Aguirre (S) kommunalråd och ordförande samhällsbyggnadsnämnden, den nämnd som hanterar markköp..

Kommunen äger ingen mark, eller väldigt lite mark, i området och måste därför förhandla med de markägande entreprenörer och privata markägare som har sista ordet.

Det verkar gå sådär, om man får tro Elias Aguirre.

– Markägarna föreslår antingen platser långt ut i området som skulle göra vägen dit farlig för barn, eller så vill man ha mycket betalt för mera centralt placerad mark. Summor som inte är rimliga att betala för en kommun, säger han.

Enligt Aguirre är fotbollsplan och motionsspår också en del i ett mycket större paket i Ekängen, som handlar om att bygga fler bostäder. Då är det också översiktsplaner och kommande detaljplaner som man har att ta hänsyn till.

– Men frågan är viktigt för oss, säger han.

Oppositionsrådet Paul Lindvall (M) är för inköpet av tuff-tufftåget, men är kritisk till att majoriteten ännu inte kommit till skott i markfrågan i Ekängen.

– Nu har tre fjärdedelar av mandatperioden gått och det har nästan inte hänt någonting. Det finns nog ingen stadsdel som har så dåliga träningsförutsättningar för ungdomar och lagidrotter, säger han.

Argumentet att det handlar om stelbenta markägare köper han inte..

– Precis före valet 2014 gav jag tjänstemännen i uppdrag att lösa markfrågan. Ska jag vara självkritisk kan jag säga att jag ångrar att vi inte kom till skott ett år tidigare än vi gjorde eftersom markköp kan ta upp till ett och ett halvt år att lösa. Men nu har majoriteten hållit på i tre år. Det hade gått att lösa.

Elias Aguirre, tycker inte att Lindvall eller oppositionen ska ha så högt tonläge i frågan och pekar på att den översiktsplan för Ekängen som förra majoriteten tog fram var alltför optimistisk och – på grund av markförhållanden – inte håller ekonomiskt.

– Men det hindrar inte att vi behöver jobba för att få till idrottsanläggningar i Ekängen.

Att resten av de 11 miljonerna brinner inne ska inte ses som någon dödsstöt för Ekängen, poängterar Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör i Linköping. Enligt Olanders har nämnden förutom egna medel, också möjlighet att återfå pengarna om det skulle uppstå en köpsituation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om